Välbevakat afrikanskt-franskt toppmöte

I Paris fortsatte på torsdagen toppmötet mellan Afrika och Frankrike. Det är ett mycket omstritt möte, och säkerhetspådraget är enormt.
Det säger kanske inte alltför mycket, men trafiken var så kaotisk att till och med många parisare reagerade på torsdagen. Den stora gata som leder fram till toppmötet var helt avstängd för alla utom kortegerna med regeringschefernas bilar, men så är också oron stor för säkerheten. Den mest kontroversiella gästen är Zimbabwes president Robert Mugabe. Det har varit flera demonstrationer mot hans förtryck i Zimbabwe, men till det avspärrade kongresscentret nådde inga protester under dagen. Det har också varit demonstrationer utanför det lyxhotell där Mugabe och hans delegation bor – de dyraste sviterna där kostar 15 000 kronor natten, och Zimbabwe har bokat 23 rum, i vilken prisklass är dock okänt. Mugabe fick ingen puss av Chirac Värden för det pågående toppmötet, Frankrikes president Jacques Chirac, har lovat – bland annat ett EU som är kritiskt till att Zimbabwes ledare över huvud taget får komma till Paris – att göra klart för Mugabe att hans förtryck är oacceptabelt. Hittills har dock protesterna varit diskreta, åtminstone de som synts utåt. Mugabe fick inte, till skillnad från de flesta övriga gäster, någon kindpuss av Chirac vid välkomstceremonierna. I Chiracs välkomsttal fanns också försiktig kritik, som säkert var avsedd för bland andra Mugabe. Chirac påminde om FN-tribunalen – Det behövs dialog, inte våld, sade Chirac. Våldet måste fördömas. Och, påminde Chirac, de som begår grova brott mot sitt folk riskerar att hamna i den internationella brottmålsdomstolen. Också FN:s generalsekreterare Kofi Annan gästade toppmötet. Han anlade en allvarlig ton, bland annat genom att påminna om att år 2010 kommer 20 miljoner afrikanska barn att ha förlorat en eller båda sina föräldrar i aids. Tioåriga barn kommer att tvingas ta hand om sina ännu mindre syskon i en värld långt från skolor, möjligheter, ja, också långt från en riktig barndom, sade Kofi Annan med sin allvarliga, mjuka röst.
Willy Silberstein, Paris

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".