Hundratusentals samlades vid Bolivártorgeti Bogotá. Foto: Fernando Vergara/Scanpix.
Colombia

Hopp om fredsförhandlingar med gerillan

I Colombia är den stora frågan om den jättelika demonstrationen mot Farc-gerillan i måndags ökat möjligheterna till fredsförhandlingar i landet. Många är skeptiska, men det finns också de som tror på en lösning.

Alfredo Rangel, en av Colombias mest respekterade experter på den väpnade konflikten i landet, tror att demonstrationen tillsammans med den ökade internationella uppmärksamheten kan öka flexibiliteten så att åtminstone de formella hindren för att få till stånd ett humanitärt fångutbyte ska kunna övervinnas. Kanske så snart som inom ett år.

Och det är ett första nödvändigt steg för att några fredsförhandlingar ska vara tänkbara.

Pessimistisk
Men Dario Villamizor, författare till flera böcker om den colombianska konflikten, är snarare pessimistisk.

– Att miljoner människor demonstrerar emot dem påverkar inte Farc det minsta, säger Dario Villamizor, som själv tidigare var med i gerillaorganisationen M19, som la ner vapnen i början av 1990-talet.

– De militära bakslag gerillan råkat ut för det senaste året upphävs av att den nu fått en allierad i Venezuelas Hugo Chavez, säger han.

Små chanser att lyckas
León Valencia, också han tidigare gerillaman, nu inflytelserik analytiker, håller med. Han pekar på en paradox som gör att även om fredsförhandlingar skulle komma till stånd, så är möjligheterna att de ska lyckas minimala.

– Farc är Colombias största problem. Det är Farc som sätter agendan både internt och externt. Samtidigt är Farc en marginell företeelse. Gerillan har visserligen drygt 10 000 man i vapen och kontroll över en del otillgängliga djungelområden. Men den har inget som helst politiskt stöd i landet.

– Farc vill ha makten, men det mest generösa erbjudandet regeringen kan göra är att legalisera det som politiskt parti. Något gerillan aldrig kommer att gå med på, säger León Valencia.

Kriget kan komma att skärpas
Samtidigt finns det, enligt honom, ingenting som tyder på att regeringsstyrkorna ska kunna besegra Farc. Kanske, säger han, är det till och med så att kriget kommer att skärpas.

Farc:s legendariske ledare Manuel Marulanda hotade med just det i sitt nyårsbudskap, då han sa att 2008 kommer att bli ett år av militär offensiv.

Lars Palmgren, Bogotá
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista