Reklamförbud på väg för starkare alkoholdrycker

Regeringen vill införa ett förbud mot reklam för alkoholdrycker som är starkare än 15 volymprocent. Bakgrunden är Marknadsdomstolens dom häromveckan som öppnar dörren för alkoholreklam i svenska tidningar.
Sedan marknadsdomstolen slog fast att det svenska förbudet mot alkoholreklam strider mot EU:s konkurrensregler befinner sig frågan om alkoholreklam i tidningar i rättslöst land. Den nuvarande lagen är överspelad, men ännu finns ingen ny att följa. Alla riksdagspartier utom moderaterna har beklagat domen och idag har man enats om hur man ska försöka begränsa vad man anser vara skadeverkningarna av marknadsdomstolens beslut. Under våren tänker riksdagen stifta en ny lag som förbjuder reklam för drycker starkare än 15 volymprocent. Under hösten ska man utarbeta regler för vilken utformning reklamen ska få ha och i vilken sorts tidningar den ska få förekomma i. Biträdande socialminister Morgan Johansson, räknar med att dom nya reglerna ska accepteras av Marknadsdomstolen vid en eventuell framtida granskning. – Vi upplever att vi följer marknadsdomstolen, att vi håller oss inom det marknadsdomstolen sagt. Domstolen öppnar för att vi ska få göra de begänsningarna som vi ur ett folkhälsoperspektiv anser är viktiga att göra. Alla riksdagspartier utom moderaterna står bakom dom nya förslagen. Moderaterna var inte ens inbjudna till dagens överläggningar. Den moderate riksdagsmannen Per Bill kommenterar överläggningarna så här i ett pressmeddelande: ”När de sex förbudsivrande partierna i dag träffas för att hindra vuxna människor ifrån att läsa reklam för lagliga drycker är vi moderater stolta över att inte ens vara tillfrågade”.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".