”Upp till bevis ministern”

Under torsdagen har riksdagen debatterat äldreomsorgen och det handlade mycket om socialminister Lars Engqvists förslag från onsdagen om mer hemtjänst och mer hembesök från kommunen.
Centerpartiets Kennet Johansson tyckte att regeringen lovar för mycket. – Socialminister Lars Engqvist föreslog insatser i hemtjänsten, det har omtalats av fler. Det är lätt att lova vad andra ska göra. Men att lova runt men hålla tunt det avslöjas ministern, upp till bevis att det här blir handling! Pengarna en diskussion för stat och kommun Socialministern har redan fått mycket kritik för att han inte vill ge kommunerna mer pengar när de ska bygga ut hemtjänsten med fler hembesök. Lars Engqvist sa då att det är en investering på sikt eftersom den kommer minska vårdkostnaden. – Men om det nu innebär en ökad kostnad då menar jag att det ska prövas i de diskussionerna som staten och kommunerna har anledning att föra som ska föras om hela den kommunala ekonomins problem, inte minst norra Sveriges problem. Jag menar att man ska skilja på frågan att ge kommunerna laglig möjlighet till en hemtjänst i den formen sedan får vi tillsammans och i andra sammanhang titta på hur vi ska stödja kommunerna, sa Lars Engqvist. Finansieringen kritiseras av kd Socialministern fick också mycket kritik för finansieringen av äldrevården generellt. Kristdemokraten Catrine Pålsson sa att visserligen har regeringen tillfört 24 miljarder kronor men framförallt har regeringen dragit in 26 miljarder kronor. – Då kan den som kan räkna se att det är två miljarder minus och jag måste få ställa frågan att hur kan man gång på gång gå ut och säga att man gett mer resurser till kommuner och landstinget, sa Catrine Pålsson. – När det gäller resurserna så är det märkvärdigt med kristdemokraterna för å ena sidan säger man att det inte har tillförts några resurser. Men 30 000 fler anställda finns det inom den kommunala äldreomsorgen. Det har finansierats av kommunerna och av staten i samverkan, sa Engqvist. Ansvar för riksdagen höja lönerna I debatten sa också socialministern att det krävs högre löner för att lyckas rekrytera personal till äldreomsorgen. – Det är lätt att säga att vi ska höja lönerna upp till 15–20 procent, vilket kanske vore motiverat men det klarar inte kommuner och landsting på kort sikt. Men att långsiktigt höja de anställdas löner och förbättra arbetsvillkoren är ett samhälleligt ansvar och ett ansvar för den här riksdagen, sa socialministern.
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".