Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Statsministern utesluter inte budgetbesparingar

Statsminister Göran Persson, som ju har fått hård kritik för att ha lovat mer än regeringen kan hålla om förbättrad sjukförsäkring och föräldraförsäkring, utesluter inte att det kan bli fråga om förslag om nya besparingar i vårbudgeten, som nu är på väg.
Att hålla reda på utgifterna är bara den ena sidan i en budget, säger Göran Persson. – Det finns en sida till i statsfinanserna och det är inkomsterna och det är de som nu har vikit. Den sista redovisningen som vi fick såg inte bra ut, säger statsministern. Senareläggs Göran Persson räknar ändå med att regeringen ska uppfylla alla sina löften i förra årets valrörelse, men upplägget är ”baktungt”, som han säger, det vill säga löftena kommer att infrias närmare nästa val. Statsministern upprepade också på torsdagen att regeringen inte tänker låna till utgifter. Han säger att överskottet i hela ekonomin är för litet. Målet är att det ska vara i genomsnitt två procent av hela ekonomin, stat, kommuner, pensioner och andra försäkringar. – Nu vet vi att det faller under två procent, 1,4 har vi sagt, och kanske ännu lägre för nästa år, ner mot noll, till och med. ”Ingen nettoskuldsättning” – Om det inträffar, och staten har ett underskott, så finns det överskott vi har i pensionssystemet. Hur vi fördelar mellan pensionssystemet och staten det kan vi alltid diskutera, men ingen nettoskuldsättning, säger han. I den budget som kommer nu tror du att regeingren kommer att behöva spara i den, mer än vad man har planerat? – Vi tittar på det nu. Vi håller på med framför allt sjukförsäkringens område, där de verkligt stora möjligheterna till besapraingar finns. Jag känner inte att utgiftssidan är så våldsamt problematisk. De utgifter vi har tagit på oss ligger något sånär i linje med det vi har tänkt oss, men det som faller är intäkterna. Så minskade intäkter, men samma utgifter? – Ungefär där ligger det, ja. Inga besparingar? – Det har jag inte sagt. Vi håller på med sjukförsäkringarna och tittar på både regelförändringar och drivkrafter. Det är klart att får vi fler människor i arbete är ju det en besparing, som för den enskilde är en väldigt positiv händelse. – Besparingar är ju ofta förknippade med försämringar, men det kan ju vara förbättringar i det dagliga livet, som ger lägre offentliga utgifter. Men finns besparingar förknippade med försämringar i planerna? – Jag törs inte svara på det just nu, säger Göran Persson.
Inger Arenander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".