Orättvis vård mellan olika län

Tillgången till de bästa behandlingsmetoderna vid hjärtinfarkt och förlossning varierar över landet. Inom vissa landsting tar det lång tid för nya och bättre metoder att etableras. Det är en av huvudpunkterna i Socialstyrelsens rapport över läget i sjukvården som på torsdagen lämnades till regeringen.
Ännu en gång konstaterar Socialstyrelsen att vårdens kvalitet varierar över landet. Ett exempel är att kvinnor i Uppsala och Skåne mer sällan får epiduralbedövning vid förlossning än i andra län. Män får bättre hjärtvård I Stockholm och Östergötland är det dubbelt så vanligt att kvinnor får bristningar i underlivet vid förlossningar och när det gäller kranskärlsingrepp vid hjärtinfarkt är skillnaderna också stora. Dessutom får män mer avancerad behandling på hjärtklinikerna än kvinnor. De har också kortare väntetider vid besök på vårdcentralerna. Hoppas att allmänheten ska trycka på Det här kommer att följas upp och analyseras noggrannare, menar Socialstyrelsen och hoppas nu på att patienterna ska trycka på för att jämna ut skillnaderna. – Det som vi tror mycket på nu är att patienter och allmänhet ska få rätt information om vårdens kvalitet och tillgänglighet för att sedan själva tala om för politikerna vad de anser. Det är viktigt att administratörer och framförallt politiker tar till sig den kvalitetsinformation som finns så att och styr vården utifrån den information som finns, säger Pia Maria Jonsson på Socialstyrelsen. Tror du att patienter och anhöriga kan vara en starkare påtryckningsgrupp än vad ni kan? – Det tror jag egentligen, säger Pia Maria Jonsson.
Anna Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".