Stor demonstration i Kosovo

En stor demonstration mot gripandet av fyra misstänkta kosovoalbanska krigsförbrytare genomfördes på torsdagen. Demonstranterna ser de gripna som hjältar och befriare och inte som brottslingar.
Demonstrationen i Malisevo i Kosovo samlade sjutusen aggressiva deltagare som skanderade UCK, UCK alltså det albanska namnet på den kosovoalbanska bebrielsearmén under kriget mot serberna 1998-99. Demonstrationståget ropade också Frihet åt befriarna och i det finns hela bakgrunden till missnöjet. I förgår och i går togs för första gången fyra före detta kosovoalbanska gerillasoldater och skickades till internationella krigsförbrytartribunalen i Haag. På torsdagen lästes åtalspunkterna upp för tre av dem, de förnekade alla tre att de begått något brott. Den fjärde åtalade Fatmir Limaj på väg till Haag hade en hög ställning inom gerillaarmén och är parlamentsledamot och nummer två i PDK Kosovos demokratiska parti. Limajs fru och fyra barn fanns i dag med bland demonstranterna i Malisevo. Limaj står anklagad för att ha hållit 35 personer i ett läger under omänskliga förhållanden med bland annat regelbunden tortyr.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".