Inflationen över riksbankens tak

De höga priserna på olja, el och bensin har nu slagit igenom och syns tydligt i inflationen. Under januari steg konsumentpriserna med 0,4 procent - mätt över helåret är ökningen 2,8 procent. Inflationen bröt därmed igenom riksbankens tak på högst 2 procent
Att konsumentpriserna skulle ta ett rejält kliv uppåt under januari var inte oväntat. Sträng kyla, dubblade el-priser och råolja som gått upp med runt 20 procent eller 5 dollar per fat i skuggan av krigsrisken i Irak, är det som till största delen förklarar uppgången. Men Riksbanken betraktar den som tillfällig och sitter med armarna i kors och hyser för stunden inga planer på att stävja prisökningen med en räntehöjning. I takt med snösmältning och att osäkerheten kring Irakkrisen kan skingras väntas energipriserna falla tillbaka. Kvar finns då svag världskonjunktur och i bästa fall en långsam ekonomisk återhämtning. Något som talar för att inflationen i både i Sverige, USA och i många av EU-länderna kommer att ligga i närheten av de uppställda målen. Och det därför i stället kan bli fråga om att både riksbanken och den europeiska centralbanken framåt sommaren beslutar att sänka sina styrräntor yterligare ett snäpp för att för få fart på konjunkturen. Enligt protokollet från det senaste direktionsmötet i Riksbanken finns det just nu - trots prisökningen i januari - ingen som talar sig varm för en räntehöjning utan att det istället handlar om en oförändrad eller möjligen sänkt reporänta.
Christer Hillbom
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".