Stabilitetspakten på väg att mjukas upp?

På EU:s nästa toppmöte i Bryssel i mars kommer sannolikt stabilitetspaktens regler för valutaunionen bli en av dom viktigaste frågorna. Flera länder vill mjuka upp de strikta reglerna - en linje som nu även Sverige är inne på. Det framgår av en skrivelse som ska behandlas av riksdagens EUnämnd i på fredag.
I skrivelsen till EU-nämnden skriver regeringen att regeringscheferna bör överväga att tillåta tillfälliga avvikelser från kravet på att ett lands budgetunderskott får vara högst tre procent. Avvikelsen ska tillåtas om målet är att öka produktiviteten och därmed också skapa fler nya jobb. Det ska också vara lättare att tillåta ökat budgetunderskott om ett lands statsskuld är låg, anser regeringen. En formulering som är ett direkt stöd till Storbritannien som vill öka på sitt budgetunderskott. EU-toppmötet i Bryssel kommer inte att handla om att reglerna för stabilitetspakten ska skrivas om. Däremot stödjer svenska regeringen en mjukare tolkning av reglerna. På toppmötet blir det säkert också en diskussion om kostnader för ett eventuellt irakkrig ska vägas in när EUkommissionen utfärdar sin ekonomiska dom över ett medlemslands ekonomi. Att kostnaderna för ett irakkrig är på väg att tas med i beräkningarna är troligt. I dag sa EU-kommissionärens Solbes talesman till journalister i Bryssel att kostnader i samband med krig ska tas med i beräkningen. När det gäller övriga frågor på toppmötet tycker Sverige det är extra viktigt att betona energimålet att av all världens energi ska tolv procent utgöras av förnyelsebara energikällor. Ett mål som ska vara uppfyllt år 2010. Sverige vill att EU på så sätt ska hålla liv i den målsättning som sattes upp till det stora miljömötet i Johannesburg, men som det den gången inte blev någon enighet om.
Herman Melzer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".