Amerikaner handlar allt mer importerade varor

I USA kom idag statistik som visade på ett rekordstort handelsunderskott, vilket ger ny näring till debatten både om dollarns värde och om handelshinder, rapporterar Ekots korrespondent.
Det största underskottet i handeln med omvärlden hittills - det var vad det amerikanska handelsdepartementet idag kunde konstatera när det presenterade siffrorna för 2002 - 435,2 miljarder dollar lyder det nya av de flesta ovälkomna rekordet på. Amerikanerna fortsätter alltså att köpa allt fler utländska varor - inte minst bilar, kläder och hemelektronik - medan det går trögare för USA-företagen att sälja sina varor utomlands. Det förklaras bland annat av en allmän nedgång i världsekonomin. Men flera exportföretag inom den amerikanska tillverkningsindustrin, som säger att branschen nu förlorar tiotusentals jobb till utlandet, skyller också på den i deras ögon övervärderade dollarn, och vill att Bushregeringen ska överge sitt stöd för en stark dollar. Något som den hittills sagt nej till. Dagens siffror ger också nytt bränsle till debatten om handelshinder. Både från företag och fackföreningsrörelse kommer krav på att Washington måste sätta hårdare press på länder att stimulera och tillåta mer import av amerikanska varor. Det gäller inte minst Kina och Japan, de två länder som USA har det största underskottet i handeln med. En del kritiker vill att till och med USA som motåtgärd ska sätta upp egna handelshinder, men Bushregeringen säger att den ska fortsätta på sin inslagna linje att förhandla fram avtal som tar bort eventuella spärrar. Idag kom också statistik som visade att priserna i USA steg kraftigt i januari, 1,6 procent, den största ökningen på 13 år. Huvudförklaringen är att energipriserna rusat i höjden, dels på grund av en ovanligt kall vinter, dels till följd av den fortsatta oron för ett eventuellt krig i Irak.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".