”Indonesien kan drabbas värre än Bali”

Ännu mer spektakulära dåd än terrordådet på Bali kan mycket väl ske i Indonesien. Den militanta palestinska grupperingen Hamas och Usama bin Ladins al-Qaida står som förebilder för den Islamiska försvarsfronten i Indonesien. Det säger frontens ledare, Habib Rizik, i en intervju med SR:s korrespondent.
Det är inte enbart tomma hot när den vitklädde muslimske religiöse och politiske ledaren imamen Habib Rizik i Jakarta säger att islamiska organisationer i Indonesien är beredda på en hårdare kamp för att nå sina mål. Vid olika demonstrationer i Jakarta den senaste tiden har imam Habibs islamiska försvarsfront, Front Pembela Islam, gått i spetsen för olika upplopp. Organisationen har förebilder som finns högst upp på internationella terroristlistor. Habib Rizik betraktar palestinska Hamas och Usama bin Ladins al-Qaida som goda förebilder. På ena väggen i ett uterum hänger ett stort porträtt av Usama bin Ladin inramat. Har ni direkta kontakter med Usama, frågar jag. Önskar kontakt med al-Qaida – Jag önskar att vi hade det, säger imamen gåtfullt. Han klargör att det finns fiender också i Indonesien. Jag frågar om den islamiska försvarsfronten kan tänka sig att ta till samma metoder som Hamas och al-Qaida, var och en för sig tämligen olika. – Inte i dag, inga våldsaktioner på det sättet i dag, men vi vet inte hur framtiden kommer att te sig. Om USA attackerar Irak kan skeendet ändras mycket snabbt, säger han. Han anser att tillvaron i Indonesien och alla andra muslimska länder skulle bli bättre med islamiska lagar, med sharia-lagar, strafflagar som kan medföra stympning och andra inhumana metoder. Balirättegången inleds snart Om några veckor väntas rättegången inledas mot de huvudmisstänka för bombdådet på Bali i oktober förra året. Den som tros vara den ledande förövaren imam Samudra och ytterligare fyra av de häktade med anknytning till muslimska rörelser riskerar dödsstraff. Balidådet behöver inte ha varit en engångsföreteelse, säger imam Habib. – Det finns de som har ännu bättre talanger än imam Samudra, säger Habib när den stora pendylen klingar i hans rum prytt med korantexter. Han preciserar inte, men hotet riktas mot en svag indonesisk regering som han anser sitter i knäet på USA. Mycket var bättre under diktatorn Suharto, säger han. Mycket korruption då, men nu är allt betydligt värre, hävdar denne islamistiske indonesiske aktivist.
Lars Gunnar Erlandson, Jakarta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".