Kan gå miste om vård. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.

Vården missar gravid med psykisk ohälsa

Så många som var tionde gravid kvinna lider av någon form av psykisk ohälsa, allt från lättare depression till allvarlig psykisk sjukdom. De kvinnorna behöver särskilt stöd, men hamnar ofta mellan stolarna i vården. Det finns också risker för barnen.

På Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge finns en av få enheter i landet, där de här kvinnorna kan få extra hjälp. Karin Monsen Börjesson är barnmorska och beteendevetare där.

– Erfarenheten visar att gravida kvinnor de försvinner, det finns så stor okunskap ute bland behandlare, bland läkare, barnmorskor och andra vårdgivare. Så kvinnorna är ofta utsatta för ett stort allmänt tyckande.

10 000 kvinnor
På psykosomatiska enheten på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge arbetar tre personer, som tar emot mellan 200 och 300 patienter per år. De flesta som kommer dit har någon form av depression, mellan åtta och tio procent av alla gravida antas lida av det, alltså uppåt 10 000 kvinnor.

Det finns ingen särskild statistik för gravida, men siffrorna tros vara desamma som för andra i samma åldersgrupp. För de här kvinnorna och deras barn måste en rad viktiga ställningstaganden göras. Vad är bäst eller sämst, en mamma som äter mediciner eller en mamma som mår dåligt? Kan man få samtalsterapi, behövs speciell planering inför förlossningen, och så vidare.

Att inte fånga upp de här blivande mammorna i tid är riskabelt, inte minst för barnen, säger professor Danuta Wasserman på Karolinska Institutet.

– Det innebär stora risker. Det finns studier som visar att barn som föds till mödrar med psykisk ohälsa eller allvarligare psykisk sjukdom, dessa barn löper senare risk både för psykisk ohälsa och självdestruktiva handlingar.

Vården har brister
Depressioner är ett växande problem. Apotekets statistik visar stigande försäljningskurvor för antidepressiv medicin för varje år under 2000-talet. Tillgången på särskilt omhändertagande av gravida med psykisk ohälsa är alldeles för liten inom vården idag, säger Karin Monsen Börjesson på Karolinska i Huddinge.

– Psykiskt sjuka är eftersatta överhuvudtaget i samhället och det är inte annorlunda när det gäller gravida. Man pratar inte om det och ändå är det en av de absolut största sjukdomsgrupperna. 

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista