Svenska räddningsverket röjer efter flodvågen i Thailand. Arkivfoto: Pontus Lundahl/Scanpix

Katastrofhantering lärs ut på universitet

I spåren av bland annat tsunamin 2004 och de senare  misstagen i samband med hanteringen av flodvågen startar universiteten i Lund och Köpenhamn akademisk utbildning i katastrofhantering. De ska lära ut hur både naturkatastrofer och terrorattacker ska hanteras.

Idén fick Peter Kjaer Jensen på Köpenhamns Universitet när han såg hjälparbetet i Aceh efter tsunamin. De arbetade mycket bra var för sig, men de samarbetade inte. Man såg massor av människor från olika yrkesgrupper som gjorde sitt bästa, men de gjorde det inte tillsammans, säger Peter Kjaer Jensen. Därför blev mycket fel eller för långsamt eller inte gjort alls.

Riskanalyser
Men det skall den nya akademiska utbildningen Master of Disaster råda bot på. Universiteten i Köpenhamn och Lund skall tillsammans lära ut hur man gör riskanalyser, hur räddningsaktionerna skall utformas för att vara effektiva och skadorna bli så små som möjligt och hur återhämtning och återuppbyggnad skall genomföras.

Kunskapsbristen är stor på de här områdena.

Redan när du hoppar ut ur helikoptern i en räddningsaktion skall du veta hur hjälpen skall utformas för att säkerställa en bra återuppbyggnad, säger Peter Kjaer Jensen. Och du skall veta vilka du samarbetar med och exakt hur ni skall arbeta tillsammans. Så är det alltför sällan i dag.

Administratörerna
Men det är inte bara hjälparbetare på plats som är målgruppen för den här utbildningen. Också administratörerna hemma på kontoren behöver samma kunskaper för att fatta de rätta övergripande besluten och lägga upp samarbetet mellan olika hjälpgrupper.

Både Danmark och Sverige är dåliga på samarbete över de egna yrkesgränserna. Det måste bli mycket bättre, tycker Peter Kjaer Jensen.

Christer Fridén, Köpenhamn
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista