Nya diskrimineringlagen upprör DO

Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, Margareta Wadstein är missnöjd med den nya diskrimineringslagen. Lagen skulle skärpas men nu tycks flera bitar saknas. Bland annat gäller lagen bara näringsidkare som diskriminerar, inte privatpersoner, och det upprör Wadstein.
– Jag är besviken att man inte tog steget full ut. Det hade varit rätt så lätt att göra det, säger Margareta Wadstein. Vad tror du det beror på att man inte tar steget fullt ut? – Det kan vara det att det fortfarande inte på alla håll finns den tillräckliga viljan att skapa det skydd mot diskriminering som behövs i Sverige. Straffas inte som privatperson Enligt Margareta Wadstein innebär det rumphuggna lagförslaget att en person som i sitt jobb diskriminerar någon kan straffas för det, men om personen i fråga begår samma handling privat så händer ingenting. Den nya diskrimineringslagen har beskrivits som ett stort steg framåt. Den ska skydda mot såväl etnisk diskriminering, som mot diskriminering på grund av religion, kön, sexuell läggning och ålder. Kan ge skadestånd Lagen ska ge DO rätt att stämma de som misstänks för diskriminering och målet ska sedan tas upp i en civilrättslig process i domstolen med skadestånd som följd, men enligt regeringens förslag omfattas alltså inte privatpersoner av lagen. Inte heller skolan omfattas som det var tänkt, vilket Margareta Wadstein tycker är dåligt: – Hos oss här på DO så är ju utbildningsfrågorna är ett stort område för anmälningar, så att det är trist att behöva vänta ytterligare på att ge det beskedet till anmälarna att det fortfarande bara är polisanmälan som är framkomligt, säger hon. Två EG-direktiv bakom Bakgrunden till lagändringen är två EU-direktiv. De skulle vara genomförda senast den 1 juli i år men så blir det alltså inte i Sverige, men den ansvariga ministern, Mona Sahlin, tycker inte att det här är något stort problem. Arbetet fortsätter och EU-direktiven ska genomföras, även om det dröjer två år till: – Alltså, alla delar i EG-direktivet, utom privatpersoner kommer att finnas på plats den 1 juli i år. Sedan är Sverige mer ambitiöst. Vi vill föra till kön, vi vill föra till ålder och vi vill också gå längre i vissa avseenden när det gäller privatpersoner än det EG-direktivet föreslog, och det är det som vi inte har varit riktigt framme med än, säger Mona Sahlin som är demokrati- och integrationsminister.
Nina Odermalm Schei
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".