Lagligheten i nytt sjukförslag ifrågasätts

Uppdaterad 12:30
Regeringen vill att det ska bli omöjligt att försäkra sig till en högre sjukersättning än 75 procent efter ett år. Men förslaget kan strida mot EG-rätten, det hävdar Svenskt Näringsliv som hoppas att förslaget dras tillbaka.

Sofia Bergström är socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv.

– Förhoppningsvis innebär det här att regeringen drar tillbaka förslaget. För man kan inte ha en lagstiftning som strider mot EG-rätten, för den går före svensk lagstiftning.

I dag har många arbetstagare en privat sjukförsäkring som gör att man slipper gå ner så mycket i lön om man är sjukskriven under en lång tid. När regeringen nu vill lägga ett förslag som minskar sjukpenningen till 75 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten efter ett års sjukskrivning, vill man också ta bort möjligheten att försäkra sig ur en sådan minskning.

Borg försvarar förslaget
Finansminister Anders Borg har hela tiden förklarat och försvarat förslaget med att statens system för sjukförsäkring fungerar sämre om folk kan försäkra sig ur det.

– Om det då är möjligt, att för en rätt låg kostnad, försäkra bort självrisken och då vältra över stora kostnaderna på det offentliga systemet då fungerar försäkringarna inte väl, säger Anders Borg.

Men kritiken mot förslaget har inte låtit vänta på sig. En övervägande del av svenska folket har den här typen av försäkring, antingen privat eller genom kollektivavtal. Många fackförbund anser sig ha avstått från högre löner för att få den här försäkringen. Alltså är fackförbunden negativa, liksom arbetsgivarna.

Även borgerlig kritik
Dessutom har förslaget mött hård kritik från många borgerliga politiker, framför allt i den moderata riksdagsgruppen och till och med inom regeringen.

På måndag är sista dagen för kommuner, organisationer och myndigheter att reagera på förslaget genom remissvar och bland dem som kommit in hittills är kritiken massiv.

Organisationen Svenskt Näringsliv hör till de argaste kritikerna och i sitt svar som kommer på fredag kommer man alltså att slå fast att förslaget strider mot EU:s fria rörlighet för tjänster. Sofia Bergström, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv, förklarar varför.

– Sjukförsäkring, det är en försäkringsprodukt som är godkänd i hela EU, av alla EU:s länder precis som bilförsäkring eller hemförsäkring. När man har en sådan godkänd produkt då är det förbjudet för ett enskilt land att ställa upp hinder för att man ska kunna använda produkten. 

På regeringskansliet är man medveten om att det kan finnas problem med EG-rätten, men anser ändå att förslaget går att genomföra. 

Ann Tiberg
ann.tiberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".