FN-chef medger risk för flyktingkatastrof

FN och olika biståndsorganisationer har varnat för att ett krig mot Irak kan skapa en ny flyktingkatastrof med flera hundratusen flyktingar till Iraks grannländer, men chefen för FN:s flyktingorganisation i Jordanien medger att man inte på långa vägar har beredskap för en ny flyktingkatastrof.
Beskeden framför FN-diplomatiskt inlindat men innebär i klartext att vi är inte förberedda, vi har inga pengar, vi är långt ifrån förberedda för att ta emot en irakisk flyktingvåg. Inte redo Platschefen för FN:s flyktingorganisation i Jordanien, säger att man gjort så gott man har kunnat med de små medel man haft till sitt förfogande men om det blir ett krig i Irak och med det en flyktingkatastrof så ska ingen ha illusionen att vi är redo. Planerar i underkant Då planerar man ändå minimalistiskt för 600 000 varav 75 000 till Jordanien dit det 1991 kom en och en halv miljon. UNHCR, FN:s flyktingorgan har bett om en och en halv miljard kronor och fått en tiondel. De pengar man rör sig med är tagna av reserver för Balkan och Afghanistan.
Bengt Therner, Amman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".