Tbc kan upptäckas med enkelt urintest

Sjukdomen tuberkulos ska i framtiden kunna upptäckas med hjälp av en enkel plaststicka och ett urinprov. Det handlar om ett svenskt forskningsprojekt, som den ideella Världsinfektionsfonden nu vill satsa på.

Uppfinningen är också ett led i att förändra det svenska hälsobiståndet från rent ekonomiskt stöd, till samarbeten med kommersiell inriktning.

Det handlar om ett enkelt urintest som på några minuter kan avgöra om en person bär på en aktiv och smittsam tuberkulos och behöver snabb behandling. Det har tagits fram av professor Stefan Svenson vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala.

Enkelt urintest
– Man häller helt enkelt en droppe urin i ett litet hål i en plaststicka. Sedan väntar man en tre, fyra minuter och då uppträder ett rött band om man har tuberkulos, berättar professor Stefan Svenson.

En tredjedel av jordens befolkning är smittad av tuberkulos men det är framför allt de som bär en aktiv sjukdom som behöver en snabb diagnos. Man räknar med att en människa med smittsam tuberkulos hinner smitta upp till ett 30-tal andra innan hon har kommit under behandling.

Tuberkulosen som länge har varit en mycket litet problem i västvärlden, har nu återvänt och det skapade stora rubriker när daghemsbarn i Bromma blev smittade, liksom när en tbc-sjuk man flög tur och retur över Atlanten.

Stor betydelse i u-länderna
Men medan man i västvärlden har goda diagnosmetoder och avancerade laboratorier, så är ett enkelt diagnostiskt test av stor betydelse i utvecklingsländerna, säger Stefan Svenson.

– Nu håller vi på och utvecklar flera olika prototyper, som vi kommer att testa i Sydafrika, i samarbete med guldgruvorna där man behandlar patienter. Först i slutet på det här året tror vi att vi kan komma til produktion. I så fall blir det till självkostnadspris i de fattiga länderna, enligt ett avtal som vi har skrivit med Bill Gates Foundations, säger professor Stefan Svenson, professor vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".