Förslag till ny FN-resolution om Irak snart

USA och Storbritannien räknar med att presentera en ny Irak-resolution för FN:s säkerhetsråd i början av nästa vecka - och samtidigt sägs styrkorna kring Persiska viken nu vara redo för krig.
USA:s utrikesminister Colin Powell säger att målet är att resolutionstexten ska presenteras för rådets medlemmar i nästa vecka – eventuellt redan på måndag. I en intervju med brittiska BBC förklarar han att han tror resolutionen kommer att peka på Iraks bristande samarbete, och på det faktum att säkerhetsrådet förväntas agera till följd av denna brist på samarbete. ”Diskussionerna fortsätter” Men fortfarande diskuterar amerikaner och britter formuleringarna i det förslag som kommer att bli – som en FN-diplomat uttrycker det – det mest omdiskuterade dokumentet i världen. Bushregeringen är också fullt medveten om att den fortfarande saknar stöd i säkerhetsrådet för ett krig mot Irak. Därför räknar åtminstone vissa diplomater med hårda diskussioner om innehållet i resolutionen, precis som inför den senaste, nummer 1441 som det tog åtta veckor att förhandla fram. Hård press på dem som inte tagit ställning Andra är lika övertygade att USA inte kommer att ha tålamod att vänta så länge, och FN-källor säger till Ekot att det sätts hård press på de länder i rådet som inte redan tydligt markerat vilken sida de tillhör; den som vill att inspektionerna ska fortsätta utan tidsgräns och att allt ska göras för att undvika krig, eller den som vill ha ett slutdatum med ett tydligt hot om militära insatser. Den militära uppbyggnaden kring Persiska viken är mycket långt framskriden, ja, så långt att försvarsminister Donald Rumsfeld på torsdagskvällen i en nyhetsintervju som sändes i tv-kanalen PBS sade att amerikanska och brittiska styrkor NU är redo att invadera Irak om ordern kommer.
Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".