Elpriserna sjunker

Nu kommer de första tecknen på att elpriserna som konsumenterna får betala börjar sjunker igen efter de ovanligt höga elpriserna i början av året. Priserna på elbörsen Nord Pool har mer än halverats sedan toppen men först i mitten av mars kommer Vattenfall som första stora bolag sänka sina tillsvidarepriser.
– Det är ju en fördröjning i sättet – vi måste först se att det finns en långvarighet i det här för att kunna ändra priset oavsett om det är upp eller ner, så under hösten till exempel när priserna gick upp ganska dramatiskt så tog det ändå ett tag innan vi höjde. Det har att göra med att det tar ju litet tid att komma ut med informationen till kunderna och vi vill ju inte att kunderna ska uppfatta att när vi väl kommer ut med informationen så är vi på väg att höja eller sänka igen, utan vi vill ha litet bra framförhållning där. Det är ju så det är med den här typen av tjänster, säger Jan-Åke Karlsson som är försäljningschef på Vattenfall. Kyla och torka gav höga priser Förra årets torra sommar och höst, kombinerat med sträng kyla runt årsskiftet gjorde att priserna på den nordiska el-börsen Nord Pool for i höjden i början av året. Över en krona per kilowattimme kostade elen som mest på börsen. Sedan dess har priserna fallit tillbaka till under 50 öre igen men först framåt våren kommer de sjunkande priserna att märkas på hushållens elräkningar. Sänkning i mitten av mars Den 15 mars kommer Vattenfall sänka sitt så kallade tillsvidarepris med 8 öre per kilowattimme till 49,6 öre. Det är det pris som gäller för de abonnenter som inte har ett fast avtal. Inget annat av de större elbolagen har ännu beslutat om några prisförändringar – både Sydkraft och Fortum höjde priset så sent som den 1 februari till 49,5 respektive 54,9 öre. Andra sänker senare Agneta Molinder på Fortum säger att om dagens utveckling fortsätter så kommer företaget sänka sina priser, hon kan inte säga när, och Lars Molde på Graninge säger att ambitionen är att sänka priset den 1 april. Bo Hesselgren är chef Konsumenternas el-rådgivningsbyrå och han tror på fortsatt sjunkande priser i vår och därför råder han dem som vill skaffa ett avtal med fast pris att vänta ett tag: – Man kan väl säga att de fortfarande ligger högt. Man tror ju allmänt att de kommer att gå ner under våren, särskilt när vårfloden kommer. Då kommer den allmänna prisnivån att gå ner också, även när det gäller de här fasta avtalen, säger Bo Hesselgren.
Erik Boman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".