Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler samtal om övergrepp till Bris

Barnens rätt i samhället, Bris, fick förra året ta emot fler samtal från flickor som berättade att de har varit utsatta för sexuella övergrepp, än 2001. I sin årsrapport för 2002, som presenteras på fredagen, vill Bris särskilt lyfta fram flickor som har blivit kränkta och som inte har någon att tala med, säger Göran Harnesk som är generalsekreterare på Bris.
– Det vi vet är att de här tjejerna bär det här för sig själva, de som känner till det är flickorna själva, förövaren och Bris, den jourare som tjejerna har pratat med, säger Göran Harnesk. – Vi vet också att de här tjejerna har mycket, mycket dåligt självförtroende, och i vissa fall är det faktiskt så också att de är självdestruktiva i olika former och har mycket tankegångar om meningen med livet och så vidare. Samtalen ökade med 30 procent Göran Harnesk är bekymrad, för antalet samtal från flickor som hör av sig till Bris och som har blivit utsatta för sexuella övergrepp ökade förra året med 30 procent. Av 18 000 samtal till Bris kom förra året 1 200 från de här flickorna mot 900 året innan. Sex av tio övergreppen skedde i hemmet och i nio av tio fall utfördes de av flickornas biologiska pappa. Påfallande ofta vet mamman eller styvmamman om det som sker, men gör inget. Oklart om också övergreppen ökar Bris vet bara att antalet telefonsamtal ökar, och Göran harnesk kan inte säga om det faktiska antalet övergrepp också ökat: – Det många har uttryckt är att det inte finns någon att prata med, så det kan ju vara så att samtalen till Bris har ökat, men det behöver inte betyda att det har ökat i samhället i sig. Vi har inte de mätredskapen så att vi kan ta reda på det, så tyvärr vet vi inte det, säger Göran Harnesk.
Stefan Winiger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".