Ersatt av människan i delar av Kina. Arkivfoto:Ferdinand Ostrop/Scanpix.

Kineser agerar bin för fruktens skull

Det moderna jordbruket har inte varit tillräckligt noga med att värna om de livsviktiga pollinerande insekterna. Den senaste tiden har det rapporterats om mystisk bidöd i Amerika och i Kina har människorna redan tagit över binas roll.

Bönderna i ett av de mest berömda fruktdistrikten i Sichuan har inte sett några bin eller humlor i träden sedan slutet av 1980-talet. I stället klänger de själva runt och pollinerar med hjälp av cigarettfilter eller vippor av kycklingdun.

Handpollinering
Professor Tang Ya, som arbetar vid institutionen för biologisk mångfald vid Sichuans universitet berättar att det är mycket vanligt i Kina.

Tang Ya uppskattar att mellan 80 och 90 procent av alla äpplen och päron som säljs i Kina är resultat av handpollinering. Så är det inte i något annat land i världen. Att handpollinering tagit över i Kina beror dels på att det kan ge en god skörd på liten yta. Dels beror det på att Kinas jordbruk använder så mycket gifter att insekterna inte kan leva.

Kemikalier
När kollektivjordbruk avskaffades i början av 1980-talet och varje familj fick ansvar för sin egen skörd blev det en sporre att producera mer och tjäna mer pengar. Det var också då som Kinas fruktodling tog fart.

I och med att bönderna fick mer pengar kunde de också börja köpa mer och mer kemikalier, som till exempel konstgödsel, insektsgifter och mögelgifter.

Vissa päronodlare som intervjuas i en av Tang Yas rapporter från ett berömt fruktdistrikt i Sichuanprovinsen berättade att de sprutar sina träd upp till tolv gånger per skörd med ett flertal olika gifter. Men ofta visste de inte riktigt hur gifterna verkade eller hur mycket som egentligen behövdes. Och de som var dåligt utbildade sprejade hellre för mycket än för lite.

Inget surr
Gifterna gör att insektssurret helt saknas i vissa större kinesiska fruktodlingar.

Innan fruktträden börjar blomma flyttar biodlarna sina bin till andra områden för att de inte ska flyga in i odlingarna och dö av gifterna, säger Tang Ya som menar att det skulle kunna undvikas om odlarna förbättrade sin användning av kemikalier.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".