Ärkebiskopen av Canterbury.

Brittisk ärkebiskop vill erkänna sharia

Ett utspel från ärkebiskopen av Canterbury Rowan Williams väcker starka känslor i Storbritannien. Rowan Williams tycker nämligen det är dags för det brittiska samhället att acceptera en del av de muslimska sharialagarna.

Han säger att han ser det som farligt att många människor bara tycker att det finns en lag och alla ska vara lika inför den.

Den anglikanska kyrkans ledare, ärkebiskopen Rowan Williams, vill ha en debatt om muslimernas förhållande till den brittiska lagstiftningen. I en intervju med det brittiska radio- och tv-bolaget BBC säger han att det är oundvikligt att inte ta hänsyn till en del av sharialagarna.

Sharia har sin grund i koranen och handlar om hur muslimer ska leva. I vissa länder är sharia lag, i andra används delar av regelverket.

Motstånd
Men Rowan Williams förslag har mött hårt motstånd från flera håll.

– Jag tror inte att det finns någon plats inom rättsskipningen för sharialagar överhuvudtaget, säger Tony McNulty, inrikesminister med ansvar för polisfrågor.

En talesman för Gordon Brown säger att premiärministern anser att brittiska lagar ska vara baserade på brittiska värden. Det konservativa Torypartiet anser i ett uttalande att förslaget är till ingen nytta, som det sägs, och Liberaldemokraterna säger att alla måste hålla sig till den brittiska lagen.

Experter
Redan idag finns det experter på sharialagar i Storbritannien som erbjuder brittiska muslimer en form av råd, eller alternativa rättegångar, i vissa frågor. Det är den processen som eventuellt ärkebiskopen vill få erkänd av det brittiska rättsväsendet.

Han vill också att frågan ska diskuteras, eftersom han säger att många människor vet för lite om sharia, som ofta förknippas med straff där någon till exempel blir stenad.

Från muslimskt håll är det flera organisationer som har uttalat sig positivt till förslaget.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista