Spricka mellan regering och folk i Baltikum

I de baltiska länderna har USA-Irak-krisen orsakat en spricka mellan ländernas regeringar och folk. I Lettland är befolkningen betydligt mer kritisk till kriget än presidenten.
När Lettlands president Vaira Vike-Freiberga på besök i Vita Huset i Washington uttryckte sitt helhjärtade stöd för USA:s planer protesterade många letter: – Nej, jag tror inte letterna stöder detta, säger den här kvinnan i Riga, har presidenten sagt så är det hennes personliga mening och den stöds inte av letter i allmänhet. Regeringarna stöder USA I alla de tre baltiska länderna har de politiska ledningarna ställt sig bakom USA och accepterar att USA anfaller Irak även utan klartecken från FN:s säkerhetsråd. Men opinionsmätningar i till exempel Lettland visar att 80 procent av befolkningen är emot krig. Liknande mätningar finns också i Estland och Litauen. Alla tre länderna är på väg in i både Nato och EU. Och i konflikten inom Nato ställer sej regeringarna på USA sida. Nikolajs Neilands, rådgivare i den politiska oppositionen i Lettland, tror att det starka stödet till USA är ett missgrepp. Det starka stödet till USA kan skada Lettlands ekonomi och handelsförbindelser, tror alltså Nikolajs Neilands. Men viktigare är kanske ändå letternas instinktiva motvilja mot krig: Stödet retar Frankrike Lettlands och andra blivande EU-medlemmars stöd till USA har under alla förhålllanden retat upp Frankrikes president Jaques Chirac som har ifrågasatt det kloka i att låta dem komma med i EU. Men det har inte ändrat Lettlands inställning säger den utrikespolitiske rådgivaren till premiärminister Einars Repse, Solveiga Silkalna: – Vi stöder USA:s fasta hållning och vi är beredda att vara starka allierade och ge vårt bidrag, säjer Solveiga Silkalna.
Christer Fridén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".