Forskare måste redovisa ekonomiska bindningar

Forskarnas kommersiella intressen i form av patent och anslag från externa finansiärer måste i framtiden redovisas när forskare söker anslag hos Vetenskapsrådet. Vetenskapsrådet har beslutat om etiska riktlinjer för forskare som också får pengar från annat håll.
– Från nästa års ansökningsperiod ska de nya reglerna börja gälla. Kraven är att de redovisa sin ekonomiska bindningar, säger professor Elisabeth Haggård-Ljungquist, som är ledamot i Vetenskapsrådets etikkommitté. Kan ekonomiska bindningar leda till att Vetenskapsrådet inte beviljar ett anslag? – Man måste bedöma varje projektansökan från fall till fall. I den mån man ser att det troligen inte går att garantera forskarens objektivitet, alternativt om forskaren inte själv kan disponera sina resultat och har rätten att publicera dem, då kan man ifrågasätta om det ska finansieras av offentliga medel. Bakgrunden till de här etiska reglerna är att allt mer av svensk forskning bekostas av externa finansiärer som företag och organisationer. Enligt de föreslagna reglerna får extern finansiering inte leda till att publicering av forskningsresultat försenas mer än två månader. I samband med patentansökningar får publicering skjutas upp högst sex månader. Det finns en uppenbar risk att kommersiella intressen kan påverka tolkning av forskningsresultat. Svenska forskare har ibland vägrat svara på frågor om vilka konsultuppdrag eller externa forskningsmedel de har. Men i och med de här etiska riktlinjerna kommer sådana uppgifter att bli offentliga, men det kräver att man kan lita på ärligheten hos de forskare, som söker pengar hos Vetenskapsrådet. – För forskaren är det meriterande att ha medel från Vetenskapsrådet där är det en konkurrens, det är en peer-review-process. Det innebär att det kan vara lättare för forskaren att de kontrakt man skriver skyddar forskaren så att man har rätten att genomföra, analysera och disponera sina resultat. Men det händer ju att ett bolag som finansierat ett projekt inte gillar resultaten och därför inte vill att det ska publiceras. Hur ska man hantera ett sådant fall? – Det anser vi ska offentliggöras. Det som finansieras med Vetenskapsrådets medel det ska göras tillgängligt för allmänheten Vad händer om en forskare bryter mot de här riktlinjerna som nu är uppsatta? – Det enda som Vetenskapsrådet kan göra är att dra in projektpengarna. Betyder det att ni kan dra in projektanslagen under pågående period? – Det skulle man kunna göra
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".