Skärpt granskning av advokatarvoden välkomnas

Kontrollen av advokaträkningarna i svenska domstolar måste bli bättre. Det anser Domstolsverket i en utredning som överlämnats till regeringen på fredagen. Utredarna anser att det i dag finns brister i redovisningen av det arbete försvarsadvokaterna lägger ner, och vill därför skräpa redovisningskraven.
Det är ett förslag som välkomnas av Nils Karlberg, som är domare vid tingsrätten i Jönköping: – Det skulle ju underlätta vårt arbete naturligtvis, säger han. För att kunna uppfylla de krav vi har för att se till statens kostnader så vill ju vi veta vad de här pengarna har använts för. Tycker du att det är svårt att om alla det här kostnaderna har varit skäliga? – Ja, visst kan det vara det, ibland är det väldigt summariska arbetsspecifikationer. Omdebatterad fråga Frågan om advokaträkningarna omdebatterad. Både riksrevsionsverket och enskilda domare har reagerat mot vad man anser vara dåliga underlag där kostanderna klumpats ihop och där det är svårt att se om kraven verkligen är skäliga. Nils Karlberg har själv nu och då prutat ner på räkningarna, men hinner inte alltid granska som han önskar. – Det har gått lite slentrian i detta att kanske domstolen brukar döma ut vad man yrkar. Man hinner inte pröva, och det tar tid att rota i de här sakerna. Utredarna på Domstolsverket föreslår i sin rapport till regeringen bland annat att försvarsadvokater ska tvingas specificera exakt hur lång tid man lägger ner på olika åtgärder samtidigt anser man att även de regler som redan finns kunde följas bättre, och även kontrollerna borde skärpas, menar man. Advokatsamfundet avvaktande Bland domare välkomnas alltså utredningen, men advokatsamfundet är mer avvaktande och anser att mer detaljerade räkningar tar längre tid och tvingar advokaten ta ut ännu mer. – Vi tycker det är sorgligt att man har så stark koppling mellan tiden och själva ersättningen, säger Anne Ramberg, generalskreterare för advokatsamfundet. Det finns nog inte tillräckligt utrymme för att ta tillvara skicklighet och utgången av tvisten och så vidare. Men som förslaget är utformat har vi inte några avgörande invändningar.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".