Trycket ökar på Persson

De senaste dagarna har regeringen fått svidande kritik för svikna vallöften. Regeringen lovade att från och med halvårsskiftet förbättra sjukförsäkringen och föräldraförsäkringen. Nu är den höjningen skjuten på framtiden, men trycket ökar på regeringen.
Ju fler föräldrar som framträder i tidningar, radio och tv och säger att de känner sig lurade för att inte taket i föräldraförsäkringen höjs som utlovats, desto jobbigare blir det för regeringen. Inte minst för statsminister Göran Persson, som deklarerat att han är feminist, blir det en kamp att hålla emot när socialdepartementet under ledning av Berit Andnor, vice statsministern Margareta Winberg, socialdemokratiska kvinnoförbundet och ungdomsförbundet, LO och TCO lägger skuldran till för att öka trycket för att det faktiskt ska bli en höjning av föräldraförsäkringen, som gör det mer ekonomiskt möjligt för pappor att vara hemma med sina barn. Och det verkar som om statsministern redan läst av opinionen. På onsdagen fick han frågan om han trots det ekonomiska läget kunde tänka sig att höja taket i föräldraförsäkringen till sommaren, och vänta bara med höjningen av sjukförsäkringen. Då svarade han: – Det är tekniskt möjligt. Men varje gång man separerar taken i de här systemen får man nya problem. Nu har vi ett problem med taket i a-kassan mot taket i sjukförsäkringen, där vi ser att en del människor faktiskt går från arbetslöshet över i sjukskrivning. Då får man tio procent mer i ersättning, och ett högre tak, dessutom. Jag skulle helst vilja ha samma tak i alla system, men det skulle kosta fem miljarder, och det har vi inte just nu. På torsdagen svarade han något annorlunda på samma fråga: – Regeringen har ju fört en politik som medvetet har lyft fram barnfamiljerna. Och det är klart, att det finns ingen nödvändig, logisk koppling mellan de här två försäkringarna, annat än att det är en fördel administrativt att ha samma tak. Det går mycket väl att separera på det. Vi har inte tagit ställning till den saken än, men skulle vi ha ett statsfinansiellt utrymme som möjliggjorde den ena men inte den andra, så har jag väldigt lätt för att se vad som ska göras först. Det låter som att Göran Persson är beredd att resonera. Att höja taket i föräldraförsäkringen, så att även de med högre inkomster får 80 procent av förlorad inkomst skulle kosta runt 800 miljoner kronor om året enligt budgetförslaget. Frågan är fortfarande om regeringen tycker att det är ett pris som den är beredd att betala. Om inte förr, så kommer svaret i vårbudgeten.
Inger Arenander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".