Kurder i Sverige rekryteras till krig i Irak

Irakiska kurder i Sverige värvas för att delta i ett eventuellt krig mot Irak. En kurdisk ledare har besökt Sverige och uppmanat sina anhängare att ansluta sig. Enligt kurdiska politiker i Sverige ska det dock inte handla om rekrytering till stridande förband.
Löften om god ersättning och att folk inte ska behöva förlora sina arbeten i Sverige har utlovats av denne kurdledare vid möten i Stockholm och Göteborg. Det uppger kurder bosatta i Sverige för SR Internationals kurdiska redaktion. Intresseanmälningar för rekrytering har delats ut, men Yousef Zozani, kurdisk politiker i Uppsala, tror inte att det handlar om att delta i själva kriget: – Jag tror inte att de används för strid, utan när amerikanerna kommer in ska kurderna hjälpa till som vägvisare och tolkar åt dem, säger Yousef Zozani, informatör i Sverige för partiet PUK #150; Kurdistans patriotiska union. Andra kurder berättar att de som rekryteras först ska utbildas vid USA:s träninsläger i Ungern och Qatar, där oppositionella irakier nu tränas inför ett eventuellt krig. Under utbildningen skulle en ersättning på mellan 30 000 och 40 000 kronor utgå. Efter utplacering i de kurdiska delarna av norra Irak skulle ersättningen höjas. Utrikesdepartementet känner inte till att värvningar av kurder pågår i Sverige, enligt Gufran al Nadaf vid UD:s presstjänst. Men det är inte första gången den här typen av kampanjer bedrivs i Sverige inför och under pågående konflikter i andra länder. Den mest omfattande rekryteringen ägde rum 1998 – 1999. Då gällde det kosovoalbaner bosatta här, som värvades för att delta i UCK-gerillans strider mot serberna i Kosovo. Men även under krigen i Bosnien och Kroatien uppmanades folk som utvandrat till Sverige att resa hem och ta värvning.
Nasser Sina, SR Internationals kurdiska redaktion och Christina Gustafsson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".