Plåtslagaren fälldes för pojken som dog av istapp

Vd:n för en plåtslagarfirma fälldes på fredagen för vållande till annans död efter istappsolyckan för drygt ett år sen då en 14-årig pojke i Stockholm dödades. Vd:n dömdes till villkorlig dom och dagsböter.
Plåtslagarfirmans advokat Niklas Rydberg sade så här efter domen: – Jag är lite överraskad av två skäl. Kvaliteten på förundersökningen, och i synnerhet polisens arbete på olycksplatsen, har varit så pass undermålig, av det skälet är jag lite överraskad att tingsrätten kommer så här långt i sitt resonemang. För det andra: Hur och om och på vilket sätt förvärvar man fastighetsägarens lagstadgade ansvar att sköta om den här frågan. Fjortonåring dödades Det var i januari förra året som en fjortonårig pojke fick ett isblock i huvudet när han gick på en gata i centrala Stockholm. Isblocket kom från ett hustak och pojken dog. Åtal väcktes mot två personer - vd:n för den plåtslagarfirma som hade avtal med fastighetsägaren om att röja bort snö från taket, och en förvaltare på fastighetsägaren Drott, som misstänktes ha slarvat med att sätta fast ett snörasskydd. Åtalet ogillades Vd:n för plåtslagerifirman fälldes alltså för vållande till annans död, men åtalet mot fastighetsägarens representant ogillades. I domen riktar Stockholms tingsrätt kritik mot polisutredningen av olyckan. ”Undersökningen av brottsplatsen var bristfällig och i det närmaste obefintlig” skriver tingsrätten. Bland annat saknades foton av brottsplatsen. Advokat Mari Schaub var målsägarbiträde åt den dödade pojkens familj. Hon säger att domen var väntad.
Sofia Söderholm, Radio Stockholm
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".