Bris välkomnar skärpning av lag mot barnmisshandel

Regeringen vill bland annat ha hårdare straff när någon närstående utsätter barn för misshandel eller sexuella övergrepp. Bris, Barnens rätt i samhället, välkomnar en skärpning av lagen.
Mia Svensson på Bris säger att det ändå inte är det viktigaste för att säkra barnens trygghet. – Jag tror inte att det kommer att bli så att man som förövare tänker sig för en extra gång. Fler flickor ringer om övergrepp I Bris sammanställning över samtal till deras tjänst Barnens hjälptelefon förra året, visar det sig att det framför allt var en stor ökning av samtal från flickor som ringer om sexuella kränkningar. Det senaste samtalet Mia tog emot kom från en tjej i övre tonåren som utsatts för sexuella övergrepp. – När jag frågade hur länge, så svarade hon ”så länge jag kan minnas”. Och förövaren var i det här fallet, precis som framgår av vår rapport, den biologiska pappan och övergreppet skedde i hemmet. Debatt om straff För en tid sedan föll domen i ett fall där en treårig pojke blev misshandlad till döds av sin styvfar. Efter domen rasade en debatt om att styvfaderns straff på tre och ett halvt år var för lindrigt. På fredagen lade socialtjänstminister Morgan Johansson fram en rad förslag på hur lagen kan ändras för att bättre skydda utsatta barn. Domstolarna ska se strängare på fall av misshandel och sexuella övergrepp som begås av någon i familjen. Regeringen vill bland annat också skärpa anmälningsplikten, det vill säga att till exempel läkare, lärare och dagispersonal ska känna ett större tvång att anmäla om de misstänker att allt inte står rätt till. Hjälp viktigare än straff Strängare straff i all ära, men Mia Svensson på Bris tycker att det viktigaste är att det förebyggande arbetet blir bättre. – Jag tror att slår man sina barn behöver man få hjälp på annat sätt, och det är kanske det som är mest intressant. Men utifrån opinionen som följt på den här dödsmisshandel kan det ändå vara en viktig markering. Du menar att det kan fungera som en opinionsmässig avskräckare att skärpa straffen? – Ja, det är möjligt.
Alexander Norén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".