Många väntas försvinna i Irak-krig

Ett krig i Irak kommer med stor sannolikhet att leda till att tusentals människor försvinner och tappar bort varandra. Varje krig skapar enorma lidanden även efter att det har avslutats, konstaterar Internationella Röda Korset. Organisationen har därför hållit en konferens de senaste dagarna med experter på att leta efter försvunna.
Irak-kriget kan komma att ställa Röda Korset inför nya prövningar och sviterna av det tidigare mellan Iran och Irak finns ännu kvar. Hundratals familjer väntar på besked Fortfarande femton år efteråt vet tiotusentals familjer i Iran inte vad som hänt anhöriga som försvann i kriget mot Irak på 80-talet. I Irak saknar hundratals familjer besked. 95 000 krigsfångar utväxlades efter kriget, men kanske finns bortglömda personer i arrester. Barn som skiljs från sina föräldrar, soldater som dör utan att någon noterar vem som offrades, massavrättningar kan vara andra skäl till att människor försvinner i krig och till en smärtsam osäkerhet för anhöriga. Efter kriget i Jugoslavien saknas fortfarande 22 000 personer, efter folkmordet i Rwanda är ödet för 100 000 fortfarande okänt. Avstamp för nytt samarbete Konferensen, som avslutas på fredagen i Geneve, är tänkt som ett avstamp för ett nytt samarbete mellan experter i världen, det vill säga för att kunna söka mer effektivt och för att få mer stöd från regeringar. Till exempel har framkommit att antropologer från Argentina bistod Sannings- och försoningskommissionen i Sydafrika i att leta upp och identifiera kroppar – rester av övergrepp. Peruanska antropologer på samma sätt har bistått på Balkan och den internationella krigsförbrytardomstolen i Haag. Att blanda lärdomar från antropologi, rättsmedicin, arkeologi och kriminologi har gett resulat och är betydligt billigare än DNA-test.
Alice Petrén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".