”Lördagsöppet Systembolag ökar inte misshandel”

Lördagsöppet på Systembolaget har lett till att svenskarna handlar mer. Men så vitt man kan se märks ingen ökning av misshandel och rattfylla, som befarades. Det visar en utvärdering som har gjorts av Folkhälsoinstitutet.
Systembolaget en fredag är inte längre lika fullpackat som förr. Trycket har lättat och fler handlar under lördagen. Det märks för en sån erfaren säljare som Eva Sjöberg i Göteborg: – Det är mest yngre som väntar med att handla till lördagen. De planerar inte så mycket som de äldre kunderna. 4 procent har försäljningen gått upp sedan lördagsöppet kom tillbaka. I butiken mittemot Liseberg tycker dom flesta att förändringen är bra, som Magnus Lund: – Det är bra så slipper man stressa efter jobbet på lördagarna. Köper du mer då? – Nej, det tror jag inte. Eller hoppas inte, i alla fall. I Folkhälsoinstitutets uppföljning av effekterna syns inga baksidor av lördagsöppet. Ingen ökad misshandel och ingen ökad rattfylla. Institutet varnar visserligen för att felmarginalerna är stora vad gäller sådan här statistik och att det har trots allt inte gått så lång tid.
Kristina Hedberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".