Rekordmånga i lördagens Tjejvasa

Imorgon lördag går den 15:e upplagan av Tjejvasan mellan Oxberg och Mora. Rekordmånga tjejer står åter igen på startlinjen och Tjejvasans tävlingsledare Marianne Karlsson-Eriksson har stora förhoppningar inför morgondagens lopp.
– Det är väldigt fina förutsättningar om man tittar vädermässigt, säger Marianne Karlsson-Eriksson som är tävlingsledare för Tjejvasan. Slår ni rekord med antal deltagare i år igen? – Ja, vi har rekord i år igen med över 8 400 tjejer, säger Marianne Karlsson-Eriksson. Flest kvinnliga skidåkare Egentligen är taket satt till 8 000 deltagare men tävlingen, som är den största skidtävlingen i världen sett till antalet kvinnliga deltagare, är populär. Skidåkare från olika delar av Sverige och världen finns på plats redo inför starten klockan 10 på lördagsförmiddagen mer eller mindre förberedda inför det tre långa milen mellan Oxberg och Mora. Kö till nummerlapparna På fredagsförmiddagen började tjejerna strömma till i Vasaloppstältet för att hämta nummerlappar till lördagens lopp. – Det ska bli väldigt spännande, säger Ann Ståhle, en av deltagarna. Varför antar du den här utmaningen? – Man kan inte åka utan att träna så det är ett sätt att rycka upp sin kondition lite grann, säger hon. Varifrån kommer du? – Från Skåne! Men där har det väl inte varit så mycket snö i år? – Nej, inte ett dugg så det har blivit fuskträningen med gåstavar, säger Ann Ståhle. – Det ska bli jätteroligt och det är ett lagom lopp, man behöver inte träna ihjäl sig, säger Mona Kieri från Luleå och Bergnäset AIK. – Det var en tjej på jobbet som sa att ska vi inte fara och åka och jag sa jo för sjutton så vi började träna i höstas, säger Mona Kieri. Stor utmaning? – Nej, inte så stor, jag tror det går ganska bra, säger hon.
Lars-Peter Hielle, SR Dalarna och Ekots Maria Gustafsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".