Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lärare fick mer resurser genom arbetsmiljölagen

Två skyddsombud i Lindesberg lyckades använda arbetsmiljölagen för att få mer personal i skolan, vilket är ovanligt. Skyddsombuden anmälde till arbetsmiljöinspektionen att två lärare skulle få för tung arbetsbelastning, resultatet blev ett föreläggande att skolorna skulle få mer personalresurser.
Kommunen följde kraven men överklagade beslutet till regeringen. Men eftersom kommunen redan uppfyllt kraven på mer pengar blev det inte den principiella prövning kommunen hoppats på. – Jag tycker det var väldigt tråkigt för det vore bra att få det prövat om Arbetsmiljöinspektionen kan göra sådana föreläggande som de gjorde i vårt fall, säger Mats Lindström, barn och utbildningschef i Lindesberg. Det var när två lärare på Pilkrogs skola och Rockhammars skola i Lindesberg ansåg att de skulle få en alltför tung arbetsbelastning under det kommande läsåret som skyddsombuden gick till Arbetsmiljöinspektionen. Fick mer resurser Resultatet blev ett föreläggande om att kommunen skulle satsa mer personalresurer på skolorna, för att minska arbetsbelastningen för de två lärarna. Annars riskerade kommunen ett vite på 200 000 kronor. Skolorna fick mer resurser men kommunen överklagade beslutet till regeringen. Frågan om hur pengarna fördelas borde vara upp till kommunen och inte till Arbetsmiljöinspektionen, menade kommunledningen. Regeringen avskrev och upphävde Men eftersom Lindesbergs kommun redan uppfyllt kravet på mer pengar till skolorna, så beslutade regeringen bara att upphäva föreläggandet och avskriva ärendet. Det blev alltså inte den principiella prövning kommunen hoppats på. Det är bra, tycker Leif Ericsson, som är skyddsombud på Pilkrogs skola. För han tror att det hade fått negativa följder för skyddsombudens arbete om kommunen hade fått rätt av regeringen: Uppmuntran för skyddsombud Enligt Arbetsmiljöverket är det ovanligt att Arbetsmiljöinspektionen ute i landet lägger sig i resursfrågan. Men förhoppningsvis kan fallet i Lindesberg hjälpa andra skyddsombud ute i landet att se möjligheterna med arbetsmiljölagen, säger Leif Ericsson: – Det blir ju en uppmuntran till att använda sig mer aktivt av arbetsmiljölagen och inte tveka om man får höra att dte är pengar som saknas, säger han.
Maria Hansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".