Svenska domare kan komma att specialisera sig

Svenska domare kan i framtiden komma att specialisera sig på olika typer av mål. Just nu utreder Domstolsverket och Domareförbundet gemensamt ett försök med specialistdomare.
– Man kan i första hand vinna att allmänheten få domare med djupare specialkunskap inom olika områden, vilket bör leda till domare med högre kvalitet, en större rättssäkerhet. Man kan också vinna att domarna får en större tillfredsställelse med sin arbetssituation när de upplever att de har möjlighet att fördjupa sig inom ett specialområde, säger Marie B Hagsgård som är Domstolsverkets utredare. Redan idag miljöspecialister Det finns redan idag domare som specialiserats på till exempel fastighetsmål eller miljömål. Men det kan nu alltså bli möjligt med specialistdomare även i fler vanliga mål där frågorna blivit mer komplicerade och kräver allt större kunskaper av den som dömer. Halkar efter i kompetens Många domare anser att de halkat efter i kompetens och det skrämmer även bort en del jurister från yrket, säger Jörn Jacobsson som är lagman i Hässleholm och ordförande i Sveriges Domareförbund. Han skulle gärna se mer specialisering. – Vi behöver bli bättre på särskilt komplicerade civilrättsliga frågor, men även på straffrättsliga frågor, till exempel hur man hanterar övergrepp på barn och kvinnor, inom familjer. Där behöver kompetensen förstärkas. Får Sverige bättre domare om de blir specialiserade? – Förhoppningsvis får de det. Utredningen ska läggas fram senare i vår och kan då tänkas resultera i ett försök i några domstolar. Tanken är att även domare i mindre domstolar ska kunna specialseras, men då vara beredda att döma på flera platser. Verk och förbund positiva Både Domareförbundet och Domstolsverket är positiva till tanken på specialistdomare men utredaren Marie B Hagsgård vill ändå skynda långsamt. – Det har alltid ansetts väldigt viktigt att en domare har en överblick över hela rättsordningen, en helhetssyn. Det är viktigt att ha det i bakhuvudet när man diskuterar specialisering så man inte sysslar enbart med en typ av mål på hela sin arbetstid. Det tror jag det kan finnas en fara med.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".