Frågetecken kring Serbiens ledning

Det är många frågetecken i Serbien när det gäller premiärministern Djindjic och presidenten Kostunica. Frågetecknen gäller om premiärministern på fredagen utsattes för ett attentatsförsök och hur presidenten kan avgå från ett land som inte längre finns.
Jugoslaviens president Kostunica har meddelat att han avgår i början av mars, en upplysning som väcker en del höjda ögonbryn. Kostunica var nämligen president i Jugoslavien som inte längre finns och som ersattes med Serbien och Montenegro. Två gånger har Kostunica försökt att bli Serbiens president men misslyckats på grund av för lågt valdeltagande. När Serbiens president avgick övertogs funktionen av talmannen i Serbiska parlamentet, den 36-åriga Natasa Micic. Ännu mer mystik än över presidenten utan land vilar över premiärministern Djindjic bilfärd på fredagen. Plötsligt kör en långtradare i full fart mot Djindjinc bil men hans chaufför lyckas avvärja olyckan. Långtradarchauffören med ett rikt kriminellt förflutet sitter fortfarande i polisförhör. Mystiska bilolyckor var en av den tidigare jugoslaviska polisens specialiteter. 1999 skulle oppositionspolitikern Vuk Draskovic dödas i en sån bilolycka. Draskovic klarade sig mirakulöst men hans svåger och tre medarbetare dödades i kraschen.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".