Islamist-ledare åtalad för Balibomben

I Indonesien sitter ett trettiotal personer häktade efter bombdådet på Bali i oktober förra året då 202 människor dödades. Den mest prominente bland de gripna är Abu Bakar Bashir, religiös ledare för Jamaah Islamiya. Han förnekar all skuld, en process mot honom skulle bli en politisk rättegång, hävdar hans advokat.
Omringad av ett uppbåd av poliser, försedd med en vid paraply för att skydda sig mot ett häftigt slagregn vandrar med raska steg Abu Bakar Bashir mot polishusets moské i Jakarta. Varje fredag tillåts han att bege sig några hundra meter från sin cell i häktet till det som för en sann muslim är den viktigaste av veckans bönestunder. Vill islamisera Indonesien Abu Bakar Bashir talar inte med någon under sin vandring eller under bönen i moskén. Det är inte lönt att försöka ställa frågor. Han är en centralfigur bland en viktig grupp indonesiska muslimer. Han leder grupperingen Jamaah Islamiyah, som åtminstone anses ha ambitioner att helt islamisera delar av Indonesien och kringliggande länder. I oktober greps han av polisen och fördes till häktet i Jakarta. Han står vid sidan av de trettio som är misstänkta för direkt inblandning i bombdådet på Bali. Men dokument som polisen säger sig förfoga över och vissa vittnesmål från andra misstänkta gör att hans roll som inspiratör är obestridd enligt uppgifter från polisens förundersökning. ”Klart att Bashir är terrorist” I polishusets kafé säger en anonym jurist vid polisens analysavdelning, som jag träffar, att det så vitt han kan bedöma är klarlagt att Bashir måste betecknas som en terrorist. Bashirs försvarsadvokat Mihdan säger inte helt överraskande att han för sin del tror på Bashirs försäkran att han är oskyldig. – Bashirs fall handlar inte enbart om ett brott, det finns klara politiska kopplingar, säger advokaten. Inte övertygade Oberoende bedömare i Jakarta är inte övertygade av polisens hittills offentliggjorda bevisföring när det gäller Bahirs skuld i fråga om Bali-dådet, men håller med om att det finns mycket som talar för att det kan bli en politisk process. Rättegången mot de huvudmisstänkta för terrordådet på Bali beräknas inledas i Denpasar på Bali någon gång i mars.
Lars Gunnar Erlandsson, Djakarta
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".