Nordirländska protestanter lägger ner vapnen

UDA, Nordirlands största protestantiska väpnade grupp, meddelade på lördagen att den från och med nu och åtminstone ett år framåt lägger ned vapnen. Men kungörelsen från gruppen, som de senaste åren har legat bakom flera hundra rörbombsattacker mot katolska hem och flera mord på civila katoliker, har mötts av stor skepsis.
Det låter bra, och det låter som ett steg framåt i försöken att sätta slutlig punkt för den nordirländska konflikten. Men när UDA, Ulsters försvarsförbund, lovar att lägga ned vapnen kommer de att få bevisa att de faktiskt gör det och inte bara säger det innan någon reagerar med annat än skepsis. Rörbomber mot katolska familjer UDA, som är den största och mest aktiva av de protestantiska väpnade grupperna, har på senare tid, förutom de fortsatta rörbombsattackerna mot katolska hem i arbetarklassområden där gränslinjerna mellan Nordirlands två befolkningsgrupper går, mest ägnat sig åt en blodig intern fejd. Fyra ledande män har mördats i den kampen, och fejden har inte handlat om politik, utan om kontroll över organisationen och över den enormt lönsamma handel i narkotika, smuggelcigaretter, CD-och videokopior som UDA är inblandat i. Gangstermetoder Anhängare och anhöriga till den förlorande grupperingen har nu flytt Nordirland för hemlig ort i Skottland, men fejden och gangstermetoderna har gjort livet svårt för invånarna i UDAs eget kärnområde, det nedslitna Shankill Road-området i Belfast. När UDA nu lovar att lägga ned vapnen lovar de samtidigt att sluta ägna sig åt kriminalitet. Och en allmän tolkning är att dagens kungörelse är ett sätt för UDA att försöka återställa förtroendet hos den protestantiska arbetsklassbefolkning de säger sig kämpa för men har gjort livet svårt för.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".