Företag utbildas kring mänskliga rättigheter

Under våren börjar Röda Korset utbilda svenska storföretag i mänskliga rättigheter. Utbildningen riktar sig till de företagen som är verksamma utomlands och framförallt i konfliktområden.
– Företag är en allt viktigare samhällsaktör de får allt större makt både lokalt och globalt. Vi ser helt klart att vi har en oerhört viktig roll att spela här, säger Röda Korsets kommunikationschef, Katarina Mohlin. Sandvik först ut Röda Korsets inleder sitt samarbete med Sandvik som tidigare uppmärksammats för att de sålt utrustning till gruvbolag i Ghana som anklagas för att bryta mot de mänskliga rättigheterna. Kostnaden för utbildning hos Röda Korset under en period på tre år blir för Sandviks del sex miljoner kronor. Göran Norén är ansvarig för internationell handel och samordning på Svenskt Näringsliv. Han säger att frågor om mänskliga rättigheter har en stor ekonomisk betydelse i dag. Kravet på ansvar ökar från alla håll – från de anställda inom företagen, kunderna och investerararna. Svenskt näringsliv anonyma Ingen vill förknippas med ett varumärke som inte respekterar de mänskliga rättigheterna. Men för att vara företagarnas företrädare så säger Göran Norén att Svenskt Näringsliv har varit rätt så anonyma i debatten kring de här frågorna. – Vi hade förmodligen kunnat göra mer och bör väl göra mer. Vi som intresseorganisation kan inte styra företagens beteende men vi kan visa på goda exempel och hur man ha fått ihop det rent praktiskt, säger Göran Norén. Fler på tur Förutom Sandvik så har Röda Korset också varit i kontakt med andra svenska storföretag som har visat sitt intresse för att utbilda sig. Röda Korsets utbildning är utformad på det viset att företagen själva till största delen utbildar sin egen personal, och för att allt ska fungera så kräver det ett stort ansvar från företagens sida. Röda Korset kan inte garantera att utbildningen med Sandvik till exempel, kommer att gå rätt till hela vägen. – Säkra kan vi aldrig vara men det kommer att upprättas handlingsplaner lokalt och sen hoppas vi att Sandvik kommer att agera proaktivt och lyfta fram andra lik i garderoben som säkert finns på andra håll i verksamheten, säger Katarina Mohlin på Röda Korset.
Albert Capuder
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".