Brandsäkerheten i offenliga lokaler allt sämre

På fredagen omkom minst 95 personer vid en brand på en nattklubb i USA efter att scenfyrverkierier satt eld på lokalen. En liknande olycka skulle kunna hända i Sverige, enligt brandingenjören Björn Albinsson på räddningsverket som tagit del av kommunernas brandinspektioner.
– Vi är inte säkra på att alla har förstått allvaret i det här, säger Björn Albinsson. Säkerheten ökade efter Göteborg Brandsäkerheten i offenliga lokaler har de senaste åren blivit allt sämre, enligt Björn Albinsson. Efter diskoteksbranden i Göteborg 1998 där 63 unga miste livet ökade kommunerna sina kontroller. Anmärkningarna gick ner och säkerheten ökade. – Det blev ju en allmän uppryckning, för det här var så omskakande för man trodde väl inte innan att det kunde hända. Och det levde kvar i minnet några år och det blev bättre, men nu ser vi att det börjar brista igen i ordning och reda i sådana här lokaler. Efter diskoteksbranden kom också krav på att ansvariga för festlokaler skulle kunna visa myndigheterna hur man har ordnat med sitt brandskydd – men en sån lag har inte införsts ännu. Stickprovskontroller I dag utför kommunerna stickprovskontroller och enligt lagen skall det bland annat finnas anpassade nödugångar och dessutom måste personalen vara utbildande på hur man ska handla vid en nödsituation. Båda nattklubbsolyckorna som inträffade i USA den senaste veckan förvärrades av att nödutgångar var låsta, och enligt Björn Albinsson är det samma problem i Sverige. – Man hittar för mycket anmärkningar på utgångar. De är låsta och de är blockerade fortfarande, och det är väldigt allvarligt.
Alexander Norén och Christer Johansson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".