Ingen garanti mänskliga sköldar respekteras av USA

Fredsaktivister förbereder sig för att agera mänskliga sköldar vid ett angrepp mot Irak. Detta fördöms nu skarpt av USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld, som hävdar att användandet av mänskliga sköldar i sig innebär en krigsförbrytelse.
De mänskliga sköldar, bland andra tre svenskar, som rest till Irak har nu blivit utplacerade. Svenskarna har fått till uppgift att skydda ett vattenreningsverk ett par mil norr om huvudstaden Bagdad. Placeras endast vid civila mål De mänskliga sköldarna, fredsaktivister från hela världen, kommer enbart att placeras ut vid civila mål. Enligt Ingrid Ternert, en av svenskarna, kommer detta att ha en effekt: – Om vi blir tillräckligt många, så blir det så. Speciellt om det är engelsmän och amerikaner med. Och vi behöver vara många olika från hela världen, så även vår egen regering fattar att detta är allvar. Ingen garanti för att deras liv sparas Trots att de mänskliga sköldarna i Irak bevakar så kallade civila mål, är det ingen garanti för att deras liv kommer att sparas. USAs försvarsminister Donald Rumsfeld säger att Saddam Hussein medvetet utnyttjar civilpersoner för att skydda sin militär. – Han bygger moskéer i närheten av militäranläggningar, han använder skolor, sjukhus, barnhem och kulturminnesmärkta platser för att skydda sin militär, sade Donald Rumsfeld häromdagen om Iraks ledare. Att använda sig av mänskliga sköldar, menar USA, är brottsligt, det utgör en krigsförbrytelse som kommer att straffas efter ett eventuellt krig. – Att placera ut mänskliga sköldar utgör ingen militär strategi, det är mord, sade Rumsfeld, ett brott mot Genevekonventionen och de lagar och regler som styr väpnad konflikt. Intensiv övertalningskampanj USA har i dag 170 000 soldater i området kring Persiska Viken och försvarsminister Rumsfeld sade i en intervju i veckan att om president Bush fattar beslutet, så är vi redo. Samtidigt pågår en intensiv diplomatisk övertalningskampanj i FN där USA hoppas få med sig en majoritet av medlemmarna i säkerhetsrådet, vilket skulle göra det svårare för Frankrike att lägga in sitt veto mot en ny FN-resolution. På fredagen krävde chefen för FNs vapeninspektörer Hans Blix att Irak förstör de robotar som hittats i Bagdad vars räckvidd överskrider den tillåtna gränsen på 15 mil. Bagdad har än så länge undivikit att svara ja eller nej på kravet. I Irak tror man inte att ett krig kan undvikas även om dessa robotar förstörs, de behövs om ett krig inleds, men å andra sidan kan en vägran att förstöra dem utgöra just det brott mot FN resolutionen som rättfärdigar ett krig.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".