Långtidsdömda ska planera

På tio år har antalet långtidsdömda fångar, det vill säga de som dömts till mer än fyra års fängelse, fördubblats. Nu ser Kriminalvårdsstyrelsen över hur man kan använda tiden i fängelset för att bättre förbereda de här fångarna på deras frigivning och ett fungerande liv efteråt.
– Man vet ju ingenting om samhället när man suttit länge. Man har missat mycket och det är viktigt att man kommer in igen. Det måste ske i god tid innan man blir frigiven, säger 32-årige Roger, en av de långtidsdömda på Hall-anstalten i Södertälje: 32-årige Roger, som egentligen heter något annat, har suttit i fängelse i princip hela sitt vuxna liv. Senast dömdes han till åtta års fängelse för väpnat rån. Långtidsdömda allt fler Roger tillhör den växande gruppen långtidsdömda, vars tid i fängelset Kriminalvårdsstyrelsen nu ser över. Tomas Berger, rättsvårdsinspektör vid anstalten Hall i Södertälje, är den som leder utredningen: – Tanken är att den intagne genom vettig planering ska kunna vandra genom anstaltssystemet från en anstalt med hög säkerhet till en öppen anstalt och därifrån slussas ut. För det här krävs bland annat ett närmare samarbete mellan hårt bevakade slutna anstalter och öppna anstalter. Till exempel måste en fånge som påbörjat sina studier på en sluten anstalt kunna fortsätta dem på en öppen. Detsamma gäller exempelvis påbörjad vård. I dag finns 1 472 långtidsdömda fångar i Sverige, det vill säga män och kvinnor som dömts till fängelsestraff på fyra år eller mer. Ta större eget ansvar Omkring 800 av dem beräknas kunna omfattas av förslaget, som också innebär att fångarna får ta större del i planeringen för sin tid i fängelset. Men Roger, som nyss fått avslag på sin begäran om att komma ut på en öppen anstalt för att förbereda sin egen frigivning om två år ställer sig tveksam till om det här verkligen kommer att fungera i praktiken: – Bra förslag, givietvis ska man försöka återanpassa fångarna. Men man gör ju inte så i praktiken, säger Roger, en av Sveriges närmare 1 500 långtidsdömda fångar.
Nina Odermalm Schei

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".