Ingen statlig informationsbroschyr om EMU

Det blir ingen statlig informationsbroschyr om EMU inför höstens folkomröstning. Det beror till stor del på den kritik som riktades mot broschyrerna som gjordes till folkomröstningen om EU 1994, tror statsvetaren Olof Pettersson.
Inför tidigare folkomröstningar i Sverige har staten skickat ut förklarande informationsbroschyrer till alla hushåll, men så blir det inte inför folkomröstningen om valutaunionen EMU i september. Olof Pettersson tror att orsaken är den kritik som riktades mot den statliga informationen inför omröstningen om Sveriges EU-medlemskap för drygt åtta år sedan. ”Sanslöst lögnaktig broschyr” I eftervalsdebatten efter folkomröstningen om EU gick bland andra nej-sidans Per Gahrton till hårt angrepp mot vad han kallade en ”sanslöst lögnaktig” broschyr, som han menade gynnat ja-sidan. Broschyren ifråga var sammanställd av Utrikesdepartementet och Riksskatteverket. Inför höstens folkomröstning om EMU produceras inget liknande ”neutralt” material från staten. Det är just Per Gahrtons och andras kritik som fått staten att dra sig tillbaka. Det tror statsvetaren Olof Pettersson. – Jag tror inte man vågar eller vill, särskilt inte i EMU-frågan, som kanske blir ännu mer kontroversiell när detgäller hur man ska presentera de olika argumenten för och emot. Är det bra, tycker du? Ska staten strunta i att lägga sig i det här och låta kampanjerna sköta informationen? – Det är ett svårt avvägningsproblem, därför att huvudbördan när det gäller en diskussion inför en folkomröstning måste bäras av de olika sidorna. Vad medborgarna är betjänta av är att få en allsidig diskussion, så att man kan känna på olika argument, både för och emot. – Men man behöver också lite ramar och basfakta kring vad det gäller, och där har hittills staten spelat en roll, så min slutsats är att den statliga insatsen behövs också.
Intervju: Annika Ström-Melin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".