Studenter förhör snattare hos Norrköpingspolisen

Många brottsutredningar läggs i dag på hög och blir sedan liggande. Men nu testar polisen i Östergötland ett nytt grepp. I helgen tar Norrköpingspolisen hjälp av studenter från polishögskolan för att förhöra ett stort antal misstänkta snattare.
Initiativtagare är stöldrotelns chef Conny Dahl, som ser flera fördelar med att studenter hjälper till. – De här ärendena är av enkel beskaffenhet, säger Conny Dahl. Det gör också att de blir liggande längre än andra ärenden. Kvalificerade utredare har kvalificerade utredningar och då blir de här enklare brotten liggande. – Många som gjort de här brotten mår väldigt dåligt av att de gjort brottet, och blir det liggande lång tid så förlänger man ju lidandet, så att säga. Så många är glada att få komma hit och berätta vad som hänt. Ett 80-tal snattare har förhörts på löpande band i Norrköpings polishus under helgen. Förhören har hållits av fyra studenter från polishögskolans tredje termin. Conny Dahl har själv undervisat på polishögskolan och har stark tilltro till studenternas förmåga att hålla förhören, och Maria Bexell har inte mött några reaktioner på att hon är student: – Jag tror inte att de har tänkt så mycket på det, de som varit här, utan de har mest sina egna problem och kan vara ganska bestörta över vad som hänt. Det är deras största problem, inte vem jag är. Hur tror du det påverkar dig att du är en ung och relativt oerfaren förhörsledare, jämfört med en luttrad förhörsledare i den här situationen med snattare? – Jag tror nog det kan vara så att jag tar mer tid på mig, för att jag inte vill att det ska bli fel, utan att allt verkligen ska komma med. Jag har ju inte den erfarenheten att läsa av folk och deras personlighet än så länge, så de får nog prata längre med mig.
Claes Lundkvist, SR Östergötland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".