Serbiens premiärminister stödjer delat Kosovo

Serbiens premiärminister Djindjic stödjer nu för första gången att Kosovo delas upp mellan albaner och serber. Utspelet kan vara ett sätt att igen få upp Kosovo-krisen på den internationella dagordningen.
Länge har det ryktats om en delning, men för första gången har nu Serbiens premiärminister Zoran Djindjic sagt det rätt ut: Om inte säkerheten kan garanteras för Kosovos serber stödjer Belgrad en delning av Kosovo. I informationsskugga Därmed höjs temperaturen ytterligare i en krisregion som hamnat i informationskuggan av Irak-krisen. Med stigande missnöje noterar Belgrad att livsvillkoren inte förbättras för serberna i Kosovo som inte vågar eller kan röra sig utan att beväpnade K-for-soldater skyddar dom. Bara 6 000 av hela 240 000 serber och romer har vågat återvända till Kosovo. Serbiens vice premiärminister och Kosovo-ansvarige Nebojsa Covic befinner sig i Moskva för samtal med Rysslands utrikesminister och Covic varnar just för att Kosovo-problemen nonchaleras av det internationella samfundet på grund av fixeringen på Irak. Trötta på FN Det serbiska missnöjet har också en kosovoalbansk motsvarighet. Kosovoalbanerna har förlorat tålamodet med UNMIK, alltså FN:s mission i Kosovo. Albanerna anser att maktöverlämnandet från UNMIK till de folkvalda i Kosovo går alldeles för långsamt. Stort missnöje med demonstrationer och senkastning på FN-bilar har förekommit i veckan sedan för första gången fyra kosovoalbaner gripits och först till krigsförbrytartribunalen i Haag. En av de gripna är en högt uppsatt politiker vilket ledde till att albanerna i Kosovos lagstiftande församling som protest icke sammanträdde i fredags. Kosovoalbanerna ser sig enbart som offer i kriget mot serberna, inte som krigsförbrytare. En försoning mellan serber och albaner ligger i en mycket avlägsen framtid. Därför och för att igen få upp Kosovo på den internationella dagordningen förslår nu den serbiska premiärministern en delning av det konfliktfyllda Kosovo.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".