Vården tvingas prioritera med fler äldre

Den tekniska utvecklingen inom sjukvården gör att alltfler kan få behandling och bot långt upp i åldrarna, men ju fler som behandlas desto högre blir kostnaderna. Samma problem finns både i Europa och Kanada, konstaterar Landstingsförbundet i en ny rapport.
Prioriteringarna kommer att bli allt hårdare i vården, säger Läkarsällskapets ordförande Thomas Ihre. – Vi kan, och kommer kunna göra, mer än vad vi någonsin har råd med, och just den situationen kommer att tvinga fram prioriteringar, säger Thomas Ihre. Det finns flera skäl till att det behövs mer resurser till vården: dels ökar äldreskarorna, dels ökar de äldres behov av vård eftersom man nu lever längre och vården kan göra allt mer också för de mycket gamla. Under 90-talet infördes många nya metoder i vården, utan att kostnaderna ökade, men det reptricket går inte att göra om en gång till, säger Landstingsförbundets Roger Molin: – Jag tror att framöver kommer man alltså inte klara av att hantera den medicinska utvecklingen utan resurstillskott, inte minst då för att kunna satsa på personalen under 90-talet så att man kan rekrytera den personal som krävs. Det är kanske framför allt i det som det behövs resurser. I hela Europa konstateras att framtidens vårdproblem inte är pengar utan personal, men det gäller också att utnyttja personalen på rätt sätt och att inte hela tiden införa de senaste metoderna utan utvärdering, säger Helen Törnqvist vid Statens beredning för medicinsk utvärdering: – Ja, ett av de kostnadsdrivande momenten i den utvecklingen av medicinska metoder är att man hela tiden hittar nya metoder som är ett komplement till de gamla. Detta är ju en utveckling som har skett så länge sjukvården har funnits, att man strävar efter en allt högre precision i diagnosticering och behandling, men man kan ju också nå en gräns där ytterligare en diagnosmetod kanske ger mycket litet, säger Helen Törnqvist.
Anna Larsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".