Studenter vill ta makten i Indonesien

Indonesiens studenter organiserar sig politiskt, i opposition mot president Megawati. ”Vi vill ta över temporärt för att rädda landet”, säger ledaren för Indonesiens största studentorganisation.
För snart fem år sedan störtades Suharto-regimen i Indonesien. Studenter fanns i den förtrupp som genomförde våldsamma demonstrationer runt om i landet. I dag är studenterna åter ute på gatorna och demonstrerar. Den här gången agerar de främst mot prishöjningar och kräver president Megawati Sukarnoputris avgång. – Vi vill ta över temporärt för att rädda landet, säger ledaren för Indonesiens största studentorganisation. Protestvågen växer ”Ner med Megawati”, ropar led efter led bland unga indonesiska studenter med röda band knutna om pannan. De är på marsch mot presidentens residens under veckohelgen. Under de senaste veckorna har protestvågen vuxit undan för undan. Till att börja med riktades missnöjet mot prishöjningar på en rad nödvändiga varor, men målsättningen har vidgats. – Vi försöker få president Megawati Sukarnoputri och vicepresident Hamrah Haz att lyssna, säger Nofri Helmavan, en av demonstranterna. Våldsam vår 1998 Den begynnande demokratiseringen av Indonesien skedde efter en våldsam vår för fem år sedan. Över tusen människor dödades, tusentals byggnader brändes eller förstördes i Jakarta. Suharto som styrt i 32 år avgick. Bytena på presidentposten har varit täta sedan dess. Den politiska oron har bara mattats temporärt. Runt om i Indonesien har våldsamheter fortsatt om än i mindre skala. Den våg av studentprotester som nu satts i verket har ett vidare syfte. Det säger Piet Khaidir, som leder den muslimska studentorganisationen Muhammadiyah – med sina femton miljoner medlemmar störst av ett antal studentorganisationer i landet. Studenterna tänker helt enkelt försöka att över makten temporärt. De vill organisera val, slå till mot den utbredda korruptionen, skapa en ekonomisk omfördelning, säger Piet Khaidir. Han säger att hans politiskt obundna organisation står för en liberal socialism. Robin Hood-politik För att motverka fattigdomen och minska klyftorna tänker sig studenterna nån sorts Robin Hood-politik, att konfiskera egendom och fördela resurserna. Jag frågar Piet Kaidair om det någonstans finns någon modell av studentmakt där studenter tagit över regeringsansvaret. Nej, det tror han inte. Han säger att de tankar som finns i studentleden håller på att mogna. För en utomstående kan idéerna verka minst sagt blåögda, men indonesisk politik är anarkistisk och oförutsägbar. En bit bort från studenternas fredliga demonstration häromdagen hade myndigheterna posterat hjälm- och sköldförsedda poliser i hundratal. De värmde upp sig med en kampsång inför eventuell konfrontation. Denna gång uteblev sammanstötningen.
Lars Gunnar Erlandson, Jakarta
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".