Många studieskulder hamnar hos kronofogden

Fler än sju av hundra som hade studielån förra året betalade inte i tid utan hamnade hos kronofogden. Det visar statistik från Kronofogdemyndigheten som Ekot tagit del av. Det är en stor andel. Men på centrala studiestödsnämnden är man inte särskilt bekymrad.
– Allting är en för hög siffra vi vill ju inte att någon ska hamna hos kronofogden sedan tycker vi inte att det är någon uppseendeväckande hög siffra, säger Magnus Forss som är enhetschef på CSN. Halv miljard fattas Förra året skulle ungefär en miljon människor ha betalat tillbaka sammanlagt drygt sex miljarder kronor på sina studielån. Men nästan en halv miljard kom inte in till centrala studiestödsnämnden, ungefär 75 000 personer, eller 7,5 procent hamnade hos kronofogden istället, många flera gånger. Det är en hög siffra jämfört med befolkningen totalt, där ungefär två procent finns i kronofogdens register. CSN tror att det här beror på att de som statlig myndighet skickar iväg alla ärenden som inte betalas in till kronofogden, medan till exempel en bank kan välja vilka ärenden som går till indrivning. Studentkårerna är kritiska Men på Sveriges Förenade Studentkårer tycker vice ordförande Erik Bromander att det här är ett problem som beror på att CSN informerar studenterna för dåligt om när och hur mycket åt gången en låntagare ska betala tillbaka och vad som händer för den som inte kan betala. Han tror att det i själva verket ligger i CSN:s intresse att alla studenter inte betalar i tid. – Som det ser ut idag i CSN:s budget så finansieras CSN till viss del av att man har så mycket indrivningskrav på studenter. Det är tiotals miljoner kronor varje år som CSN drar in pengar på grund av att studenter hamnar i problem med återbetalning. Det är inte hållbart att man ska ha den attityden till de medborgare som man har som klienter, säger han. CSN tillbakavisar Men CSN tillbakavisar att de skulle tjäna pengar på att studielånen inte betalas i tid. – Vad gäller kronofogdeärenden så är det kostar oss pengar. Kronofogden tar en avgift för det här. Det är inte alls så att vi tjänar pengar på de som inte betalar utan det är först när det kommer in pengar som det finns någonting att ta en avgift på, säger Magnus Forss, enhetschef på CSN.
Aina Jutterström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".