Sammanbrott i israeliska regeringsförhandlingar

I Israel hoppar nu Arbetarepartiet av regeringsförhandlingarna, och det står därmed klart att partiet inte kommer att ingå i den nya israeliska regeringen. Det innebär att premiärminister Ariel Sharon nu måste söka stöd högerut och att utsikterna till fred med palestinierna minskar ytterligare.
Beskedet från Amram Mitzna, den store förloraren vid valet i slutet av januari, kom efter flera dagars fruktlösa överläggningar med Ariel Sharon. Sharon vägrade kompromissa om Gaza Enligt ett uttalande från Arbetarpartiet lyckades Mitzna och Sharon inte komma överens om hur arbetet mot fred ska bedrivas, bland annat ska Sharon ha vägrat att sätta sitt namn på ett papper där Arbetarpartiets krav bland annat på ett tillbakadragande från Gaza fanns med. När det sedan blev känt att Sharons Likudparti hade kommit överens med Det Nationella Religiösa Partiet, NRP, om regeringssamarbete, drog sig Arbetarepartiet slutgiltigt ur. NRP är ett extremt högerparti som motsätter sig bildandet av en palestinsk stat och som vill utöka de judiska bosättningarna på ockuperad mark. Makt går före principer Sharon väntas nu bilda regering med NRP och missnöjespartiet Shinui, som gick fram starkt i valet. Frågan är hur långvarig den kommande regeringen kan bli. Även om underlaget, 61 mandat i Knesset, är tillräckligt, kan regeringen spricka på grund av interna strider och åsiktsskillnader. För de ockuperade palestinierna på Västbanken och i Gaza kommer säkerligen den nya regeringen inte att innebära några förbättringar.
Lars Kobbe, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".