USA pressar fram ny FN-resolution

På måndagen inleds ytterligare en vecka av tuff diplomati i FN när USA försöker övertyga andra säkerhetsrådsmedlemmar om nödvändigheten av ett krig mot Irak. USA och Storbritannien hoppas få med sig nio av säkerhetsrådets 15 medlemmar på en ny resolution mot Irak.
Det brådskar nu om den diplomatiska offensiven inte ska riskera att hamna i otakt med den militära. USA och Storbritanninen lägger fram ett nytt resolutionsförslag, kanske redan på måndagen och kort efter den 7 mars, när Hans Blix levererar en ny lägesrapport i FN, vill USA ha ett beslut. FNs trovärdighet står på spel, som man säger. USA pressar nio länder USA kommer att använda tumskruvsdiplomati för att försöka vinna över minst nio av säkerhetsrådets 15 medlemmar. Om en majoritet stödjer en resolution, blir det i stort sett omöjligt för Frankrike att med hedern i behåll, lägga in sitt veto, lyder resonemanget här i USA. USA:s taktik diskuterades i söndagens debattprogram i amerikansk TV, där många förutspådde kassaklirr för länder som låter sig övertalas. – Angola, Bulgaria, Chile, Camerun, Germany, Guinea, Mexiko, Pakistan, Syria and Spain - how are we going to get those votes? Are we just going to go out there with the old moneybag, cashregister and offer them money? Well that tends to work. Will the French be offering francs? Ska vi öppna kassakistan frågade en debattör? Ja, det brukar ju fungera, svarade en annan till allmän munterhet. På USA-sidan finns idag fyra länder - USA, Storbritannien, Spanien och Bulgarien. Nej-sidan har hittills samlat fem länder: Frankrike, Tyskland, Ryssland, Kina och Syrien. Frankrike som just hållit ett afrikanskt toppmöte i Paris, anses ha god hand med de afrikanska länderna i säkerhetsrådet: Angola, Kamerun och Guinea. Ändå sa president Bush i helgen att han räknade med att resolutionen skulle röstas igenom. Enade krav på robotförstöring I en ovanlig uppvisning av enighet riktade på söndagen hela världen samma budskap till Irak när det gäller de robotar vars räckvidd påstås överskrida den tillåtna gränsen och som Hans Blix i fredags krävde att Irak ska förstöra före den 1 mars. Såväl Frankrike som USA och Kofi Annan kom med samma varning: Al Samoud robotarna måste förstöras. Irak har hittills kommit med en rad invändningar och ännu inte officiellt svarat på kravet.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".