Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Alliansfria ledare möts om Irak och Nordkorea

Publicerat måndag 24 februari 2003 kl 07.00
Irakfrågan var på dagordningen när De alliansfria länderna på måndagen inledde sitt toppmöte i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. Trots att numera 116 länder är medlemmar och att deltagarna representerar mer än halva jordens befolkning är denna organistation inte särskilt inflytelserik. De uttalanden som görs under tvådagarsmötet kommer inte att bli mycket mer än tomma ord, rapporterar vår korrespondent.
– Länder med makt respekterar inte längre gränser, internationell rätt eller moraliska värderingar. Det handlar inte längre om ett krig mot terrorism, utan ett krig för att skaffa dominans i världen, Mahatir Mohammad. Med de orden riktade mot supermakten USA kryddade Malaysias premiärminister Mahatir Mohammad sitt inledningsanförande på måndagen när de alliansfria länderna inledde sitt toppmöte i Kuala Lumpur. Den 77-årige Mahathir som styrt sitt land i 22 år har för vana att göra hätska utfall mot USA och dagens text var följaktligen inget undantag. Irak och Nordkorea huvudfrågor Två huvudproblem har sysselsatt de delegater som under några dagar förberett en deklaration, Irak och Nordkorea. Både Irak och Nordkorea är medlemmar av organisationen. När de alliansfria länderna med ledare som Nehru i Indien, Nasser i Egypten, Sukarno i Indonesien, Tito i Jugoslavien på 1950-talet skapade sin organisation, representerade de röster världen lyssnade till i det kalla krigets skugga. I dag är inte den organsiation vars länder räknar in femtiofem procent av mänskligheten så mycket mera än en samtalsklubb. Av 116 medlemsländer framför allt från den tredje världen skulle bara något litet fåtal ge USA sitt stöd om amerikanerna väljer att agera mot Irak utanför ett FN-mandat. Kompromisser i mötesdeklarationerna I den deklaration som förbereds finns en klar uppmaning till Irak att aktivt följa FN:s resolution, som innebär att Irak gör sig av med sina massförstörelsevapen. Men formuleringarna kommer att bli betydligt mildare gentemot USA än vad flera arabländer önskar. Nordkorea har förgäves försökt att få de övriga medlemsländerna att skriva under på nordkoreanernas rätt till självförsvar. Det skulle kunna misstolkas och ge Nordkorea stöd för att utveckla kärnvapen. Deklarationens formuleringar om vikten av att krisen med USA löses, blir därför relativt tandlösa. Många ledare stannade hemma På grund av oron inför ett eventuellt krig har flera betydelsefulla statschefer och regeringschefer från arabländerna valt att stanna hemma från mötet i Kuala Lumpur. Bland de namnkunniga märks den kubanske ledaren Fidel Castro som inledde sin Asien-resa med ett besök i Vietnam.
Lars-Gunnar Erlandson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".